Bancile din Romania isi curata bilanturile de creditele neperformante si isi reorienteaza sursele de finantare catre economisirea interna, trecand printr-un „proces ordonat de recalibrare“, anunta Florin Georgescu, prim-vice­guvernator al BNR.

„Sistemul bancar autohton parcurge un proces ordonat de recalibrare a propriei activitati, in concordanta cu noua viziune europeana privind realizarea unei intermedieri financiare sanatoase. Elementele principale ale acestui proces sunt eliberarea bilanturilor de creditele neperformante, reorientarea surselor de finantare catre economisirea interna si consolidarea premiselor relansarii creditarii pe fundamente si destinatii sanatoase, in scopul dezvoltarii economice durabile“, potrivit unei prezentari sustinute de Georgescu la conferinta „Uniunea Bancara Europeana: evolutii recente si implicatii la nivelul secto­rului bancar romanesc“.

BNR a initiat un plan de masuri pentru curatarea sistemului de credite neperformante, iar ban­cherii au fost pusi in situatia de a constitui provizioane su­pli­mentare pentru a putea pune in aplicare reco­mandarile ban­cii centrale. BNR a recomandat o analiza foarte riguroasa si conectata la realitatea actuala, ceea ce poate duce inclusiv la provizionarea integrala a creditelor ne­per­for­mante pe care bancile nu le mai considera recuperabile, ca o conditie pentru scoaterea acestora din bilanturi.

Rata creditelor neperformante a crescut de aproa­pe noua ori din 2007 pana in martie 2014, la un varf de 22,3%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)