Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituție cu rol strategic pe piața garantării din România, anunță un profit brut în  66,17 milioane lei înregistrat în anul 2017, cu o creștere de 19% a activității față de anul 2016, păstrând trendul pozitiv în primul trimestru al anului 2018, cu un profit brut de 36,08 milioane lei, cu 55% mai mare față de primul trimestru al anului 2017.

Trendul pozitiv este susținut atât de activitatea de garantare dedicată întreprinderilor mici și mijlocii, cât și de volumele generate de accesarea programului de garantare dedicat start-up-rilor.

În primele trei luni ale acestui an, Fondul Național de Garantare a emis un număr de 9.793 garanții și promisiuni de garantare, în valoare de 1,34 miliarde lei, un volum dublu față de primul trimestru al anului trecut. Creșterea semnificativă a fost impulsionată de emiterea de scrisori de garanție pentru finanțarea sectorului IMM: au fost acordate 3.174 garanții, un număr de aproape 5 ori mai mare față de cel înregistrat în acceași perioadă a anului 2017.

Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM: « Pentru Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri primul trimestru al anului 2018 reprezintă confirmarea rezultatelor eforturilor noastre începând din cea de a doua jumătate a anului trecut, depuse pentru implementarea de măsuri care vizează optimizarea și eficientizarea operațională, cu obiectiv de digitalizare a proceselor interne, cu beneficii multiple pentru toți partenerii instituției.

Relansarea și diversificarea instrumentelor de garantare destinate companiilor sau unităților administrativ teritoriale sunt în continuare prioritatea noastră principală, deoarece ne dorim să răspundem cu produse adaptate nevoilor identificate atât în mediul public cât și în cel privat.

Consolidarea poziției de partener de încredere pentru sectorul bancar și extinderea adresabilității  instrumentelor de garantare printr-o abordare la nivel sectorial a ecosistemului de business românesc, preluând din experiența la nivel european a membrilor Asociației Instituțiilor de Garantare AECM, reprezinta direcții strategice pentru anul 2018.

Prioritizăm simplificarea fluxurilor operaționale, integrăm atribute de digitalizare și transparentizare în relația cu beneficiarii garanțiilor, pentru a asigura un cadru optim de derulare a programelor guvernamentale. »

Activitatea de garantare a FNGCIMM a înregistrat la finele anului 2017 o creștere de 19% față de anul anterior: volumul garanțiilor acordate a depășit 6,2 miliarde lei, principalul catalizator de creștere fiind garanțiile în favoarea beneficiarilor care implementează proiecte de infrastructură rutieră, socială și educațională în zona rurală. Garanția FNGCIMM pentru plata avansurilor acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) acoperă până la 100% din valoarea avansului prevăzut în contractele de finanțare încheiate cu autoritatea contractantă finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Profitul brut obținut de FNGCIMM în 2017 a fost de 66,17 milioane lei, în creștere cu 54% față de anul anterior, stabilind un nivel maxim în ultimii 13 ani.

Performanța financiară provine din creșterea veniturilor din exploatare, în cuantum de 153,8 milioane lei și diminuarea cu 25% a costului net al riscului față de nivelul prognozat.

Soldul garanțiilor FNGCIMM a crescut în 2017 cu 18% până la 19,53 miliarde lei, față de 16,47 miliarde lei la sfârșitul anului 2016.

În structura portofoliului FNGCIMM o pondere importantă este ocupată de garanțiile aferente Programului Prima Casă.

În anul 2017 au fost acordate 34.213 garanții și promisiuni de garantare în cadrul Programului, un volum similar cu anul anterior.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)