Bancile din Polonia au propus deja a solutie pentru debitorii in franci elvetieni. Dupa forumul sustinut miercuri, au anuntat ca o solutie ar fi infiintarea a doua fonduri, unul de restructurare al ipotecilor si unul de stabilizare care ii va ajuta pe polonezi sa isi converteasca creditele din franci in zloti, co-finantat de stat, potrivit Bloomberg.

Masurile anuntate de seful asociatiei bancare implica si statul, pentru ca masura de salvare sa functioneaze. Cele doua fonduri sunt finantate doar in proportie de 30% de banci. Mai e nevoie ca o treime sa vina de la fondul de garantare si inca o treime de la bugetul de stat.

“Am cautat modalitati de a ajuta debitori”, au declarat bancherii

Unsprezece banci, inclusiv PKO Bank Polski SA, mBank SA si Getin Noble Bank SA, propun crearea un fond pentru a ajuta la compensarea aprecierii francului si un al doilea pentru toti debitorii care nu pot rambursa datoriile din cauza unor evenimente neprevazute, cum ar fi pierderea locului de munca.

Bancile sunt interesate sa caute solutiile salvatoare, deoarece vor ramane cu pierderi mari daca creditele in franci se transforma in neperformante.

Debitorii au anuntat deja ca masurile sunt “inacceptabile”

Propunerea fondurilor pun creditorii intr-o pozitie “privilegiata” iar costurile vor fi suportate de debitori si guvern, a declarat supraveghetorul pietelor financiare din Polonia.

Oricum, masurile sunt doar propuneri si vor trebui sa existe discutii intre guvern, supraveghetorul financiar, banca centrala si creditorii comerciali.

40% din creditele ipotecare din Polonia sunt acordate in franci elvetieni. 560.000 de polonezi au contractat astfel de imprumuturi, iar valoarea creditelor se situeaza la peste 38 mld euro.

Citeste analiza despre creditele in franci elevetinei, in tarile vecine, AICI

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)