Bancile opereaza intr-un sistem atat de pervertit, incat frauda este matematic garantata, considera William Black, profesor la University of Missouri si cel care in calitate de sef al unor institutii guvernamentale din SUA a ajutat la inchiderea a nu mai putin de 1.000 de bancheri in anii ‘80 pentru delicte de ordin financiar. Intr-un interviu acordat pentru publicatia in format electronic Peak Prosperity a lui Chris Martenson, Black a afirmat ca cea mai mare bula financiara din istorie a fost insotita si de cea mai mare frauda epidemica printre elite. El recomanda reintrarea in drepturi a reglementatorilor, iar acestia sa isi ia rolul in serios, dupa ce in deceniul trecut nu au fost decat o anexa a industriei financiare.
Criminalitatea contabila si creditarea promovata cu rea-vointa de banci se incadreaza in definitia pe care Black o da fraudei: te fac sa te increzi in mine pentru ca apoi, tradandu-ti increderea, sa incerc sa te fur. Intr-o asemenea acceptiune, activitatea bancilor pe scara larga a fost frauduloasa.
Aceasta frauda este institutionalizata in sensul ca entitati aparent legitime sunt folosite de anumite persoane ca arme pentru a-i frauda pe altii.

Aceasta “frauda controlata” loveste chiar in fundamentele functionarii economiei de piata. Nu este nimic mai distructiv pentru incredere decat frauda si, in special, frauda realizata de elite; aceasta ii face pe oameni sa devina neincrezatori, prabuseste economiile, familiile si sistemele politice. Operand intr-un sistem fraudulos, bancile au ruinat climatul de incredere necesar economiei.

 

Citeste integral in Curierul National

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)