[dropcap]M[/dropcap]ajoritatea actionarilor bancii elene Eurobank au acceptat oferta de preluare prin schimb de actiuni prezentata de institutia de credit National Bank of Greece (NBG). NBG si Eurobank sunt prezente pe piata bancara din Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar Eurobank controleaza Bancpost. Surse din piata citate de Ziarul Financiar, afirma ca bancile se pot pregati de fuziune, fiind insa un proces de lunga durata. Bancpost si Banca Romaneasca vor forma o noua banca din top 10. Aceleasi surse afirma ca ieri seful Euobank, Nicholas Nanopoulos, a avut o intalnire cu conducerea BNR.

Peste 84% din actionarii Eurobank au acceptat oferta NBG pana la termenul limita, vineri, potrivit unui document transmis bursei de la Atena si citat de Bloomberg. NBG, cea mai mare institutie de credit a tarii, cu o capitalizare de 951 milioane de euro, a propus in octombrie fuziunea cu Eurobank prin schimbul a 58 de noi actiuni pentru fiecare 100 de titluri Eurobank. Eurobank are o valoare de piata de 250 de milioane de euro.

Bancile din Grecia trec printr-un proces de restructurare, ca urmare a pierderilor masive inregistrate anul trecut din participarea la un program de stergere a datoriilor statului elen, precum si din avansul puternic al creditelor neperformante. Grecia a obtinut in martie un al doilea pachet de ajutor financiare de la statele zonei euro si FMI, in valoare de 130 de miliarde de euro, care a alocat 50 de miliarde de euro pentru recapitalizrea bancilor elene.

“Aceasta decizie strategica pune bazele necesare pentru a derula rapid si adecvat recapitalizarea bancii”, a declarat directorul general al NBG, Alexandros Tourkolias.

Fuziunea va creste lichiditatea si va ajuta la limitarea costurilor operationale si a provizioanelor, ajutand grupul sa faca fata cu succes provocarilor din sistemul financiar elen, a spus el.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)