Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, joi, ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, dupa ce actionarii vor intelege ca valoarea institutiilor de credit nu mai este aceea de dinaintea inceperii crizei. “Vor aparea fuziunile, sunt convins ca da. Ce tine in loc in momentul de fata este capacitatea actionarului de a intelege ca banca lui acum nu mai valoreaza cat a valorat in 2008. Aici a fost dificultatea in a vinde bancuta acesta mica (Romanian International Bank – n.r.). Au existat o sumedenie de solicitari de a o vinde, chiar si de pe plan local. A fost o ofera foarte buna la un moment dat sa realizam o fuziune, insa au tinut sus nivelul de pret”, a afirmat Cinteza.

Grupul financiar polonez Getin Holding a finalizat miercuri preluarea Romanian International Bank (RIB), devenind actionar cu drepturi depline, a anuntat Cinteza. El a mentionat ca problema RIB i-a fost adusa la cunostinta in urma cu doua luni de actionarul institutiei de credit, care a aratat ca nu mai poate sustine banca.

“Am stat linistiti cu o banca din sistem ca raporteaza indicatori buni, ca dupa jumatate de an sa vina actionarul sa sa spuna ca nu mai are ce sa faca. Acum doua luni vine si spune: «domnule Cinteza, nu mai pot sustine banca, luati-o!». Norocul a fost ca intre timp, cu efortul lui, cu al nostru s-a gasit cumparator si problema s-a rezolvat”, a spus directorul supravegherii din BNR.

RIB era controlata de Daniel Roberts si fosta sa sotie, Florina Roberts, cetateni americani. Cei doi detineau fiecare cate 44,7% din actiuni.  La 31 decembrie 2012, cota RIB in sistemul bancar in functie de volumul activelor era de 0,12%, banca situandu-se pe pozitia 36 in randul institutiilor de credit

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)