Garanti Bank estimează că Banca Națională a României nu va majora rata dobânzii de politică monetară până la jumătatea lui 2017, potrivit raportului macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an.
Ca urmare a contextului internațional, Garanti Bank se așteaptă ca dobânzile la nivel de piață să rămână la un nivel scăzut în următoarele luni.

Consumul intern a contribuit la creșterea PIB-uluiRomâniei în primul trimestru, economia locală avansând cu 4,3%.

Potrivit raportului antemenționat, sectoarele care au determinat cu preponderență această creștere sunt comerțul și transporturile. Serviciile private au susținut ritmul ascendent în primul trimestru, contribuind cu 0,9 puncte procentuale la creștereatotală a economiei.

Garanti Bank își menține estimarea de 3,7% privind creșterea PIB de anul acesta și preconizează o evoluție similarăîn 2017. Potrivit specialiștilor băncii, cererea externă încetinește, iar perspectivele sunt mai puțin optimiste,dat fiind cotextul internațional vulnerabil.

Deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB în primele cinciluni ale anului, comparativ cu un excedent de 0,9% în aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul bugetar negativ a fost generat de implementarea noilor reglementări fiscale (reducereaTVA) și de creșterile salariale în sectorul public.

Raportul macroeconomic arată faptul că există riscul ca deficitul bugetar să depășească nivelul de 3% în 2017, pe măsură ce vor fi adoptate noi măsuri în 2016, precum creșterea salariilor din sectorul public cu 5%, de la 1 august.

“Peisajul economic european trece prin schimbări importante. Cu toateacestea, economiaRomâniei a reușit să mențină evoluția pozitivă și un deficit bugetar mai mic decât preconizat, dar și dinamismul unor sectoare precumIT-ul, comerțul și trasporturile”, a declarat UfukTandoğan, CEO Garanti Bank România.

Parametrii macro de stabilitate ai României se mențin în limite normale, motiv pentru care calificativul “investment grade” al țării nu a fost afectat de turbulențele internaționale, cu precădere de Brexit. Legăturile directe ale României cu Marea Britanie nu sunt foarteputernice. Exporturile către această țară reprezintă doar 4,4% din total, iar importurile, 2,5%. După volumul total de investiții străine în România, Marea Britanie este a zecea țară ca expunere pe piața locală. De asemenea, în sistemul bancar local nu există nicio instituție financiară britanică. Importante sunt, însă, relațiile indirecte între România și Marea Britanie. Aceasta din urmă este a doua cea mai mare economie din Europa, iar schimbările structurale vor avea impact asupra PIB la nivelul Uniunii Europene, și implicit asupra PIB-ului României. Ieșirea Marii Britanii dinUniunea Europeană va genera, cel mai probabil, schimbări monetare globale. Fed nu va majora dobândade politică monetară în SUA, în timp ce în zona euro și în Marea Britanie ratele de dobândă ar putea scădeascădea, iar politica monetară va fi în continuare relaxată, potrivit raportului macroeconomic citat.

Despre Garanti Bank România

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reunește și Garanti Leasing  (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFNSA) și Garanti Credite de Consum (marca sub carefuncţionează Ralfi IFNSA).

Garanti Bank este deținută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. TGB este o bancă universală, cu servicii de top în toate segmentele de business. Banca are peste 14 milioane de clienţi în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi retail, cărora le oferă servicii financiare integrate. În luna iulie a anului trecut, grupul financiar spaniol Bilbao Vizcaya Argentaria Banco (BBVA) a preluat controlul majoritar asupra managementului operatiunilor TGB.

Garanti Bank România oferă o serie de produse și servicii de calitate pentru toate segmentele de business: retail, IMM și corporate.

Prezentă in România din 1998, banca a dezvoltat un portofoliu solid de clienți și și-a extins prezența națională prin sucursale și canale alternative, ajungând la o rețea extinsă de peste 300 de bancomate inteligente, care pot fi folosite de oricine, nu doar de clienții băncii, pentru tranzacții cu sau fără card.

Ȋn 2015, Garanti Bank a fostpremiată de către prestigioasa revistă Global Finance pentru “Best Consumer Digital Bank in Romania” și “Best Integrated Consumer Bank Site in Central and Eastern Europe Region”. Distincțiile au fost acordate în cadrul “2015 World’s Best Internet Banks Competition in Central and Eastern Europe Competition”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)