Deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, și avocatul Gheorghe Piperea au participat la o discuție cu Viorel Ștefan, președintele Comisiei de Buget Finanțe a Camerei Deputaților.

Iată care sunt concluziile lui Gheorghe Piperea după întrevederea de la Parlament, prezentate de avocat pe pagina proprie de Facebook.

“(i) legea se va aplica și creditelor în derulare;
(ii) legea se va aplica și debitorilor care s-au împrumutat la bănci în cadrul programului Prima Casă, chiar dacă garanția de stat specifică acestui program va rămâne valabilă; pentru evitarea oricărei confuzii, după toate probabilitățile, grupul parlamentar reprezentat de dl Ștefan va introduce un amendament din care să rezulte că garanțiile oferite băncilor de Statul român vor rămâne valabile, chiar dacă debitorul – persoană fizică va fi liberat de datorii prin darea în plată a casei cumpărate în cadrul acestui program;
(iii) legea se va aplica, în special, creditelor ipotecare, dar și creditelor de nevoi personale cu ipotecă (în practică, avansul pentru creditele ipotecare s-a acoperit din credite de “nevoi personale”, garantate cu alte bunuri ale debitorului sau cu bunuri ale terților); va fi vorba, deci, de credite pentru locuințe în sens larg;
(iv) legea nu va introduce criterii valorice sau sociale, întrucât este vorba de o reglementare menită a corecta și, la nevoie, a sancționa, un abuz de putere economică;
(v) legea va fi lege și nu facultate pentru acele banci care vor fi fost de acord să se înscrie în clubul creditorilor care vor darea în plată.

În altă ordine de idei, de la discuție a rezultat clar că “recomandările” scăpate în presă, pe surse, de BNR, nu sunt oficial în atenția Parlamentului, întrucât nu sunt trimise acestuia pe cale instituțională și prin asumare directă, expresă, din partea BNR. În plus, aceste recomandări nu pot fi amendamente la lege decât dacă unul sau mai mulți parlamentari și le asumă.Vor fi foarte interesante ședințele de mâine și miercuri de la Senat, în comsiile de buget – finanțe și, repectiv, economică și juridică. Să vedem cine își va asuma că recomandările BNR ca amendamente la lege,” scrie avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personală de Facebook.

Scrisoarea de la BNR a ajuns vineri in Parlament.

Potrivit HotNews.ro, “scrisoarea cuprinzand recomandarile BNR cu privire la legea darii in plata, care are intr-adevar 25 de pagini, a ajuns vineri la Comisia noastra (cea de Buget Finante a Senatului- n.red). A ajuns putin dupa ora 16, dar secretara mea e o femeie foarte constiincioasa care sta dupa program, asa ca pot confirma primirea scrisorii. A venit un baiat cu trei plicuri groase, cate un exemplar pentru fiecare din cele 3 comisii si nu le-a predat”, a spus luni senatorul Viorel Arcas, seful Comisie de Buget Finante a Senatului. 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)