Romania are un sistem bancar sigur, iar bancile nu au fost niciodata ajutate de stat, cu orice fel de ajutor, a declarat, joi, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), cu ocazia celei de-a treia editii a SWIFT Business Forum Romania.”Celebram astazi 20 de ani de SWIFT în Romania. Suntem una dintre ultimele tari europene care au intrat în sistemul SWIFT. Dupa noi a fost Albania. Înainte ’89 Romania a fost o tara izolata si era o oarecare problema sa promovezi o astfel de idee. Presa ne-a acordat suportul pentru acest eveniment. Romania are un foarte sigur sistem bancar, compus în principal din subsidiare ale unor foarte cunoscute banci europene, precum Erste, Societe Generale sau Raiffeisen. Avem si banci grecesti, precum Alpha, Piraeus si multe altele”, a spus Ghetea.

Potrivit acestuia, 87% din sistemul bancar din Romania este compus din grupuri bancare europene.

“Printre acestea sunt si banci romanesti, iar dintre acestea as mentiona CEC Bank, Banca Transilvania, Carpatica. Impreuna formeaza un sistem foarte bun, supervizat foarte bine de Banca Centrala. Bancile nu au fost niciodata ajutate de statul roman, cu bani noi sau orice altfel de ajutor”, a mai spus Ghetea.

 

Asociatia Romana a Bancilor si SWIFT organizeaza cea de-a treia editie a SWIFT Business Forum Romania, ce marcheaza aniversarea a douazeci de ani de la conectarea la SWIFT a primelor banci din Romania si evolutia sistemului bancar romanesc în aceasta perioada de timp.

Principalele teme de discutie ale evenimentului din acest an sunt impactul noilor reglementari asupra sistemului financiar-bancar si proiectele comunitatii financiar-bancare din Romania în domeniul platilor si al tranzactiilor cu instrumente financiare în contextul initiativelor europene. Noutati privind serviciile si solutiile SWIFT si ale partenerilor sai vor fi prezentate în cadrul unor sesiuni paralele interactive, iar sesiunea finala a Forumului va fi dedicata inovatiei si colaborarii în industria financiar – bancara.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)