Bancile grecesti se redeschid luni, iar restrictiile privind retragerile de numerar si folosirea cardurilor vor fi usor relaxate, anunta guvernul de la Atena. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat a fost pastrata la 60 de euro pe zi, in schimb a aparut o noua “facilitate”: pentru a nu ingreuna activitatea bancilor, suma poate fi retrasa o singura data, adica grecii vor putea retrage 420 de euro pe saptamana.

Va fi posibila de asemenea folosirea cardurilor pentru efectuarea de plati in afara Greciei si vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci plecati la studii in strainatate. De asemenea, grecii care pleaca in afara tarii pentru ingrijiri medicale vor avea dreptul sa scoata din tara 2.000 de euro.

Celelalte restrictii privind miscarile de capital raman in vigoare, astfel ca nu se vor putea transfera bani in conturi din afara Greciei si nici scoate sume importante din tara.

“Cu incepere de luni, cetatenii vor putea merge la banci pentru orice operatiune”, a declarat ministrul adjunct de finante, Dimitris Mardas, la ERT, la inceputul saptamanii.

Anuntul ministrului a intervinit la cateva ore dupa ce Banca Centrala Europeana a hotarat finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro in decurs de o saptamana, iar zona euro a dat unda verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioada de trei ani.

Astazi, autoritățile de la Atena ar urma să primeasca in regim de urgenta un imprumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizati luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, precum si pentru arierate de aproximativ doua miliarde de euro catre Fondul Monetar International.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)