Băncile din Grecia pregătesc o curățare masivă a bilanțurile de stocul uriaș de credite neperformante (NPL) ale companiilor, evaluate la 5-5,5 miliarde de euro, transmite site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres.

În următoarele luni, vor fi restructurate credite de 1,1 miliarde de euro în industria oțelului, de un miliard de euro la dealerii auto, de 2-2,5 miliarde de euro în companiile hoteliere și încă un miliard de euro la furnizorii spitalelor.

În același timp, băncile vor continua procedura de restructurare a nouă companii importante, valoarea creditelor neperformante ajungând la 1,7 miliarde de euro.

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-și curăța bilanțurile de stocul uriaș de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei și să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susțin analiștii. Aceștia avertizează că incapacitatea instituțiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la piețele de capital și va descuraja investitorii.

Creditele neperformante au atins un nivel record în Grecia, după ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricții asupra mișcărilor de capital. Analiștii estimează că nivelul împrumuturilor neperformante se ridică în prezent la 116 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), mai mult de jumătate din PIB-ul Greciei.

Reducerea NPL este cel mai important obiectiv al băncilor din Grecia, unele dintre ele anunțând o ușoară scădere a creditelor neperformante în ultimele trimestre.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricțiile asupra mișcărilor de capital, de creșterea nivelului creditelor neperformante și de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia.

Cele patru mari bănci grecești — Piraeus, National Bank of Greece, Alpha și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)