BCE  va mentine probabil linia de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni la actualul nivel restrictionat, o decizie in urma careia bancile ar putea ramane curand fara numerar, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Exista sanse reduse ca BCE sa fie mai generoasa dupa acest anunt, ceea ce inseamna ca bancile vor ramane probabil inchise in urmatoarele zile. In prezent, finantarea de urgenta oferita de BCE pentru creditorii eleni este limitata la 89 de miliarde de euro.

Desi nu s-a adoptat inca o decizie oficiala iar problema va fi discutata probabil luni in cadrul Consiliului guvernatorilor BCE, analistii se asteapta ca BCE sa mentina finantarea de urgenta destinata creditorilor eleni la actualul nivel restrictionat, ceea ce va limita optiunile autoritatilor de la Atena.

‘Am ajuns la punctul final, nimeni nu mai acorda imprumuturi. Nici bancile nu-si mai pot achita datoriile’, sustin sursele. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE ar putea solicita modificarea garantiilor acceptate pentru creditele acordate bancilor din Grecia, adauga sursele.

Doi bancheri de rang inalt au afirmat ca in tara sunt bani lichizi suficienri doar cat sa tina ATM-urile alimentate pana la mijlocul acestei saptamani. Oricum, bancile au scazut pragul de cash de la ATM: doar 50 de euro pe zi in loc de 60 de euro. Cauza o reprezinta “disparitia” bancnotei de 20 de euro.

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va discuta astazi intr-o conferinta telefonica cu Presedintele BCE Mario Draghi, presedintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem si presedinte al Consiliului European Donald Tusk.

Marti, la Bruxelles, se vor intalni liderii celor 19 tari ale uniunii monetare si ai institutiilor europene, de la ora 16.00

Duminica, Gabriel Sakellaridis, purtator de cuvant al Guvernului de la Atena, a anuntat ca Banca Centrala a Greciei (BoG) va solicita institutiei de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finantare de urgenta destinata creditorilor eleni.

De unde pot face rost de bani? Depozitele peste 8.000 de euro ale populatiei ar putea fi “taiate” cu 30%

Intre timp, bancile grecesti pregatesc planuri de salvare care ar implica un „haircut“ de cel putin 30% pentru depo­zi­tele mai mari de 8.000 de euro, scrie publicatia britanica Financial Times (FT).

De ce se gandesc la o astfel de masura? Pentru ca in tara sunt tot mai putine depozite peste 100.000 de euro

Depozitele din Grecia sunt garantate pana la 100.000 de euro, asa cum prevede legislatia UE pentru toate statele comunitare. Insa fon­dul de garantare a depozitelor este de doar 3 miliarde de euro, insuficient pentru a acoperi cererea daca sistemul bancar se prabuseste.

Adrian Vasilescu, BNR, considera ca acesta masura nu este posibila, cat timp Grecia este in zona euro. Este o directiva europeana pentru depozitele pana la 100.000 de euro.”

Ce alte solutii mai cauta Grecia pentru a face rost de bani?  Incearca sa recupereze o parte din banii depusi de cetatenii bogati in bancile din Elvetia si  propune oficialilor de la Berna un acord de amnistie fiscala. In urma acestei intelegeri, grecii care si-au ascuns banii de fiscul grecesc in conturi din Elvetia vor fi obligati sa plateasca statului grec o taxa fixa de 21%, indiferent de suma depusa, potrivit AFP. Grecii ar avea in conturi intre doua si 200 de miliarde de euro, potrivit diverselor estimari ale aceleiasi surse.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)