Ministrii de Finante ai zonei euro au aprobat marti dimineata planul de salvare pentru Grecia, care cuprinde un ajutor public si o stergere partiala a datoriei grecesti detinuta de creditori privati, au anuntat mai multe surse europene. “Ministrii (de Finante din zona euro) redacteaza declaratia finala”, a anuntat un oficial european, dupa ce a anuntat ca forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, dupa mai bine de 12 ore de negocieri intense. Cu ajutorul acestui ajutor fara precedent, Grecia evita intrarea in faliment si trebuie sa fie in masura sa ramburseze o creanta in valoare de 14,5 miliarde de euro pana la 20 martie.

Gracia a indeplinit, pe hartie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigentele creditorilor sai publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coalitiei guvernamentale, un plan de economisire in valoare de 3,3 miliarde de euro). Negocierile au durat atat de mult deoarece principalii finantatori ai Greciei au relevat ca sunt necesari cateva miliarde de euro in vederea reducerii datoriei tarii la 120% din PIB pana in 2020, asa cum doreau Fondul Monetar International (FMI) si anumite tari din zona euro, ca Germania si Luxemburg.

Planul de ajutorare pentru Grecia va aduce datoria tarii la 120,5 la suta din PIB in 2020

Planul de ajutorare pentru Grecia asupra caruia partenerii Atenei din zona euro au ajuns la un acord in noaptea de luni spre marti va permite aducerea nivelului de indatorare a tarii “la 120,5%” din PIB pana in 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene.

Acest nivel de indatorare este foarte apropiat de obiectivul anumitor finantatori ai Greciei, si anume Germania, Olanda si Fondul Monetar International (FMI), care era de 120 la suta din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)