O veste bomba a venit sambata seara peste milioane de greci. Firmele nou infiintate, inclusiv profesiile liberale, functionarii publici si pensionarii vor fi supusi unor noi controale de capital si mai stricte. Pensionarii si functionarii vor putea retrage cash doar 150 euro pe saptamana – in prezent limita fiind de 420 euro pe saptamana. Pentru companiile nou infiintate, pentru profesiile liberale, guvernul a pregatit o alta masura, incepand cu 2016: vor putea accepta doar plati cu cardul, pentru a reduce evaziunea fiscala.

Presa greaca afirma ca Ministerul Finantelor intentioneaza sa impuna o astfel de masura pentru a combate evaziunea fiscala

Conform planului Ministerului Finantelor, functionari publici si pensionarii vor putea sa-si retraga in numerar doar o parte din salarii si pensii, iar restul va trebui sa ramana in contul de depozit bancar. Aceasta suma va putea fi retrasa doar prin utilizarea obligatorie a unui card debit sau de credit.

Companiile si profesiile liberale, obligate sa accepte plata prin card de debit sau de credit

Planul, care nu a primit aprobarea finala de la creditorii tarii, prevede ca toate companiile noi sa fie echipate cu terminale bancare (POS) pentru a facilita plata cu cardul de credit sau debit. Aceeasi masura se va aplica si profesiilor liberale – medici, avocati, electricieni, instalatori – profesii in care evaziunea fiscala este mare, potrivit jurnalistilor de la Ekathimerini.

“Masura va afecta 2,65 milioane de pensionari si 600.000 de functionari publici,” noteaza ziarul To Vima care a dezvaluit planul socant pentru greci

“In fiecare luna, statul plateste pentru salarii si pensii aproximativ 2,6 miliarde euro, cam 31 de miliarde de euro pe an. Salariul sau pensia vin in contul bancar al beneficiarului, care poate retrage 420 de euro pe saptamana (din cauza controalelor de capital). Acesti bani cash sunt utilizati pentru achizitionarea de bunuri sau servicii si un mare procent din aceste operatiuni nu aduc taxe la stat, deoarece sunt realizate fara eliberarea de bonuri fiscale sau din cauza unor furturi: grecii au descoperit tot mai multe afaceri ce detin case de marcat manipulate pentru a arata venituri mai mici. In acest fel, statul inregistreaza pierderi de aproximativ 15-20 miliarde de euro pe an din cauza lipsei colectarii taxei pe valoarea adaugata si a impozitul pe venit de la intreprinderi care desfasoara activitati independente”, potrivit jurnalistilor eleni.

Ministerul Finantelor ii va scuti de aceste masuri pe pensionarii de peste 75 de ani, precum si cei care traiesc in zone indepartate in care utilizarea cardului este limitata.

Daca masura va avea succes, vor creste veniturilor incasate de stat si nu vor fi obstacole in functionarea gospodariilor, masura va putea fi extinsa si pentru salariatii din sectorul privat”, iar acest demers pare sa dea fiori reci grecilor. Aici, angajatii au intarzieri la plata salariilor de pana la 5  luni, iar cu restictiile de capital despre care vorbesc surse din presa, grecii se tem ca vor fi “ingropati” in datorii.

Ministrul Finantelor, Tryfon Alexiadis, a declarat la Mega TV,  ca “intentia Ministerului de Finante, de utilizare a cardului obligatoriu, vine in scopul de a combate evaziunea fiscala si a imbunatati gradul de colectare a TVA”. El a adaugat ca “modificarile se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2016.”

Dupa masurile anuntate, grecii sunt intr-un razboi. Societatea asista la masuri discriminatorii

Grecii considera ca masurile incalca constitutia. Mai mult, oamenii sunt privati de drepturi fundamentale: o parte din cetatenii greci vor putea sa retraga si 1.680 euro pe luna, in timp ce o parte a cetatenilor numai 600 euro. Cetatenii nu inteleg cum vor putea face plati catre medici, instalatori, toti cei care nu au companii si care nu pot incasa contravaloarea serviciilor prin intermediul unui card bancar.

Analistii prevad inca o criza in mediul de afaceri. Unii profesionisti vor putea sa-si deschida firme pentru a incasa cu cardul, altii vor inchide micile afaceri. In Grecia se asteapta proteste si manifestari in strada.

Grecii vor pretesta si pentru ca bancile comisioneaza fiecare tranzactie cu cardul cu  2 euro, potrivit presei,  iar acest cost este mare in conditiile actuale.

Presa elena: “Da, statul ar trebui sa combata evaziunea fiscala si, da, oamenii ar trebui sa invete sa utilizeze cardul. Dar statul nu-si poate atinge obiectivele sale, prin pedepsirea consumatorilor. In aceasta tara, ele lovesc mereu tinta gresita”.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)