Reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta cu doua puncte procentuale va elibera in piata aproximativ 500 milioane de euro. Unde vor merge acesti bani? In teorie am putea vedea o crestere a creditelor in valuta acordate companiilor. In practica, acesti bani vor achita finantarile acordate de bancile-mama.

Ce asteptari are Guvernatorul?


“Efectele imediate sunt mici, pentru ca aplicarea se face incepand cu 24 iulie. Dar pietele si publicul observa ca ne tinem de un program anuntat in urma cu cateva luni”. Intrebat ce vor face bancile cu sumele in valuta, Mugur Isarescu a raspuns zambind ca acest lucru va depinde de la banca la banca, dar “nu excludem ca o parte din acesti bani sa fie folositi pentru creditarea in valuta. Nu ne deranjeaza acest lucru (creditarea in valuta – n.r.), dar trebuie indreptata spre acele companii care nu sunt expuse riscului valutar, cum ar fi companiile exportatoare”, a mentionat Isarescu.

Guvernatorul a recunoscut si o alta posibilitate, mult mai mare dsi mai des intalnita: Guvernatorul a explicat ca la precedenta reducere a rezervelor minime obligatorii, “o buna parte din bani au fost repatriati, dar nu as dramatiza”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)