Peste 57% dintre intreprinderile mici si mijlocii din România estimeaza ca trendul economic din 2015 va fi similar celui din 2014, un trend descendent fiind anticipat de 28,37% dintre intreprinzatori, iar unul pozitiv de numai 14,52% dintre patronii de firme.  Potrivit datelor din ultima editie a ‘Cartei Albe a IMM-urilor — editia 2015’, factorii de decizie din intreprinderile mici si mijlocii nu impartasesc estimarile specialistilor, care au prognozat ca anul 2015 va fi unul de crestere economica pentru România.

‘Firmele mici inregistreaza cel mai ridicat procent al decidentilor care estimeaza ca situatia economica va stagna (68,05%). In schimb, procentajele intreprinzatorilor care considera ca anul 2015 va fi mai bun cresc o data cu amplificarea marimii organizatiilor, iar ponderile persoanelor care preconizeaza un trend descendent evolueaza invers proportional cu dimensiunea companiilor. Pe ansamblu, insa, factorii de decizie din intreprinderile mici si mijlocii nu impartasesc estimarile specialistilor, care au prognozat ca anul 2015 va fi unul de crestere economica pentru România’, se arata in documentul citat.

In functie de regiunile de dezvoltare, companiile din regiunea Sud Vest inregistreaza procentajul cel mai ridicat al decidentilor care anticipeaza un trend ascendent (38,00%), precum si cele mai mici ponderi ale persoanelor care estimeaza ca situatia economica va ramâne neschimbata (36,00%).

‘Entitatile din zona Nord Vest consemneaza cea mai mare proportie de intreprinzatori care indica o involutie pe parcursul acestui an (34,75%). Respondentii din Sud Est considera mai des ca economia va stagna (68,18%) si estimeaza in frecventa mai redusa ca evolutia va fi pozitiva (10,00%). In ceea ce priveste ramurile de activitate, IMM-urile din transporturi detin ponderi mai ridicate ale respondentilor care considera ca 2015 va fi mai bun (18,18%), precum si un procent mai redus al decidentilor care previzioneaza o evolutie nefasta (22,73%). Companiile care activeaza in sectorul industrial au inregistrat un procentaj mai crescut de persoane care anticipeaza mentinerea la acelasi nivel economic (59,77%). Intreprinzatorii din constructii estimeaza in frecventa superioara ca situatia economica se va inrautati (33,33%)’, se mai spune in Carta Alba.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)