Roxana Cristea, Lending Tribe Lead ING Bank România.

ING Bank anunță că plafonul pentru programul Noua Casă a fost epuizat complet și propune o alternativă comparabilă din punct de vedere costuri pentru românii care doresc să își cumpere o locuință, prin creditul standard ING Ipotecar cu avans de la 15%, se arată într-un comunicat de presă remis de instituția de credit.

“Asistăm la continuarea unui trend pornit pe fondul pandemiei, unde românii simt nevoia de siguranță în propriul cămin, de a avea mai mult loc și să fie aproape de un spațiu verde. Pe fondul epuizării plafonului pentru programul Noua Casă și din dorința de a oferi o alternativă comparabilă clienților noștri, am îmbunătățit oferta noastră pentru creditul ipotecar standard. Astăzi, creditul ipotecar cu dobândă variabilă poate ajunge la un cost comparabil cu cel achiziționat prin programul guvernamental. Astfel, suntem în continuare alături de cei care doresc să își achiziționeze o locuință în condiții avantajoase, atât prin creditul cu dobândă variabilă, cât și cel cu dobândă fixă pe șapte ani, în funcție de preferințele lor”, a declarat Roxana Cristea, Lending Tribe Lead ING Bank România.

Deși pentru o parte din români avansul mai mare solicitat la creditul ipotecar standard poate fi o barieră pentru achiziționarea unui împrumut, peste 40% din cei care au achiziționat un credit prin programul Noua Casă la ING Bank anul acesta au plătit un avans de peste 10% din valoarea locuinței.

În ceea ce privește condițiile de accesare a creditului, oferta ipotecar standard presupune doar comisionul de analiză a dosarului și un avans minim de 15%, în timp ce Noua Casă presupune un depozit colateral de trei rate lunare, comision anual la Fondul de Garantare, un timp mai mare de procesare a dosarului, imposibilitatea de a înstrăina imobilul timp de cinci ani, obținerea unui acord de la bancă și de la Fond pentru închiriere, limite în ceea ce privește sumele ce pot fi acordate ca împrumut în funcție de tipul imobilului și chiar și avans de minim 15% în cazul locuințelor noi.

Exemplu de calcul pentru o proprietate în valoare de circa 65.000 de euro

Noua Casă ING Ipotecar Variabil
Suma (lei)

271,830

Avans 15%

15%

Ani

25

Dobândă 3.25% 3.41%
Rata lunară cu asigurare de viață inclusă                        1,405                                1,428
Comision analiză dosar                              –                                   900
Valoare totală asigurare PAD și locuință 10.245 10.245
Alte taxe (evaluator, RNPM, Cartea Funciară)                        1,224                                1,224
Comision gestiune FNGCIMM                        7,949                                       –
Depozit colateral din fonduri proprii client                        3,974                                       –
Cost Total Credit (lei)                   176,346   172,404
DAE                                    4.61%                           4.49%

 

*Exemplu de calcul este valabil pana la 30 septembrie 2021 și are în vedere următoarele ipoteze: indicele de referință din formula Ratei Dobânzii variabile are valoarea de la momentul calculării DAE (adică 1.25%) și costurile rămân neschimbate; se îndeplinesc criteriile pentru a avea 0 lei comision administrare cont curent; creditul va fi garantat cu ipotecă pe imobilul achiziționat prin credit; există riscul ca variația IRCC sau fluctuația veniturilor sa afecteze îndeplinirea obligațiilor de plată.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)