Începând de săptămâna aceasta, persoanele care doresc să acceseze un credit ipotecar prin programul „Noua Casă” pot aplica prin intermediul ING Bank România.

Potrivit băncii, ING are deja șase ani de când s-a alăturat programului Prima Casă, ajutând aproximativ 15.000 de români să se mute în prima lor locuință. În această perioadă, creditele Prima Casă au ajuns la 22% din totalul creditelor ipotecare acordate de către ING Bank România, cele mai multe fiind în București și în județele Iași, Prahova, Brașov, Timiș și Argeș.

În luna martie 2020, Prima Casă a fost suspendat până la adoptarea noului program. Astfel, aplicațiile aprobate până la momentul suspendării vor intra sub normele fostului program, precum și cele ce provin din promisiuni de garantare aprobate în Prima Casă.

”Am urmărit îndeaproape procesul legislativ pentru repornirea programului și ne-am mobilizat astfel încât să fim printre primii care să răspundă celor interesați de oferta Noua Casă. În continuare ne dorim să oferim soluții de creditare care să contribuie la sănătatea financiară a clienților noștri și care respectă politica de creditare responsabilă pe care o aplicăm de peste 15 ani. Astfel, clienții vor putea opta între creditul Noua Casă și creditul ipotecar cu rată fixă (7FIX) sau cu rată variabilă deja existent în oferta noastră.

În perioada de pauză pentru Prima Casă (aproximativ cinci luni), un număr mare clienți s-a interesat de condițiile programului, iar cei care au dispus de un avans între 15% și 25% au optat deja pentru soluția ING pentru creditele ipotecare standard, de peste 82.000 de euro, care acum sunt apropiate ca și cost de Noua Casă și cu un proces de acordare care poate fi mai scurt.”, a declarat Roxana Cristea, Head of Lending, ING Bank România.

Noua Casă pleacă de la un avans de minim 5% pentru valori ale proprietăților de cel mult 70.000 de euro, respectiv 15% pentru proprietăți cu valori cuprinse între 70.001 și 140.000 de euro.

Condițiile oferite de ING nu se schimbă față de anii anteriori, singura noutate fiind posibilitatea finanțării proprietăților noi cu valori mai mari decât în programul anterior, între 70.001-140.000 de euro și avans de 15%.

Astfel, Noua Casă pleacă de la un avans de minim 5% pentru valori ale proprietăților de cel mult 70.000 de euro, respectiv 15% pentru proprietăți cu valori cuprinse între 70.001 și 140.000 de euro.

Cât este rata pentru un credit nou în valoare de 45 000 euro?

Potrvit ING Bank, dobânda pentru un credit acordat în Program este calculată după formula 2%+IRCC, adică 4,41%, iar DAE ajunge la 5,42%.

Pentru un credit in valoare de 225.000 de lei (45.000 euro), rata lunară poate ajunge la 1.128 lei cu DAE 5,42%.

Pentru o sumă dublă, creditul pe 30 de ani va avea o rată lunară de aproximativ 2.000 de lei, însă în acest caz avansul minim va fi de 15%.


Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)