Bancile ar trebui sa isi educe antreprenorii si sa isi creeze piata daca vor sa fac banking in Romania, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei “Romania investitiilor. Romania dezvoltarii”. ‘Ce fac bancile cu acesti bani? Hai sa discutam si chestiunea aceasta foarte pe scurt. Daca vorbesti cu ei si sunt multi bancheri aici in fata si vreau sa ma uit in ochii lor lor, zic ‘domnule nu avem proiecte bancabile’. si au dreptate. Dar eu ii intreb: este numai datoria antreprenorului roman? Daca vor sa faca banking in Romania nu trebuie sa isi creeze piata, sa isi educe antreprenorii? Eu cred ca au ramas foarte in urma cu maniera in care au facut banking de tip credit de consum in perioada 2007/2012. Au angajat foarte muti tineri pe care ii salutam, si noi la BNR am angajat, si care au facut vanzari de credite. Hai vino incoace sa iti dau credite…Pai sa ii educe pe acestia, avem Institutul Bancar Roman sa se uite in bilantul unei companii, sa le faca viabile, sa le faca bancabile. Sa se mai gandeasca la maniera in care gandesc colateralele, poate sunt prea rigide’, a spus Isarescu.

Guvernatorul sustine ca, de cealalta parte, a antreprenorilor, exista de asemenea probleme in modul de a intelege bankingul si finantarea.

‘Hai sa ne uitam pe partea cealalta, in sistemul economiei reale. M-am dus acolo si ma duc frecvent. Ce spun ei: bancile, ne exploateaza domnu’ guvernator. Hai mai frate cum sa te exploateze, isi ia si el partea lui. Pai de ce nu imi da credit fara garantii? Cum sa iti dea credit fara garantii! Unde ai pomenit asa ceva? Ce, este institutie de caritate? imi cere o gramada de documente. Pai iti cere pentru ca este lipsa de incredere’,a mai spus Isarescu.

Guvernatorul l-a parafrazat pe Marin Preda aratand ca ‘daca incredere nu e, nimic nu e’.
Seful BNR a mai punctat ca anul viitor va veni randul rezervelor sa fie modificate:  “O sa le facem o surpriza bancilor anul viitor si o sa reducem rezervele minime obligatorii”

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)