Cursul de schimb se situeaza intr-o zona care nu ridica probleme, banca centrala incercand in permanenta sa atenueze deviatia cursului de la valoarea corecta si sa il pastreze in echilibru, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Intrebat in ce masura volatilitatea fluxurilor de capital, intrarile/iesirile masive, poate sa influenteze cursul de schimb si sa il indeparteze de “fair value” (valoare corecta a cursului), Isarescu a apreciat ca intr-o piata care nu este foarte adanca, precum piata romaneasca cu tranzactii si volume ceva mai mici, pot aparea abateri semnificative fata de fair value.

“Acesta este unul dintre motivele pentru care Banca Nationala, inca de la adoptarea politicii de tintire a inflatiei, nu a acceptat ideea ca tintirea inflatiei inseamna neaparat free floating (flotare libera). Din acest motiv facem managed floating, cu alte cuvinte incercam sa atenuam deviatia de la fair value a cursului de schimb, sa il pastram intr-o zona de echilibru si credem ca am reusit in buna masura”, a spus Isarescu dupa conferinta de presa in care a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei.

El a explicat ca valoarea corecta a cursului este determinata si de piata.

“Piata in mod traditional are aceasta caracteristica sa faca over shooting sau under shooting, toata lumea recunoaste acest lucru. Dar in ultima instanta, dincolo de aceste variatii de curs, piata contureaza un nivel de relativ echilibru”, a afirmat Isarescu.

El a concluzionat ca la momentul actual cursul se situeaza intr-o zona care nu ne ridica probleme.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)