Deprecierea leului nu va duce la crestere economica in Romania, intrucat lipsesc capacitatile excedentare de productie care sa sustina o oferta puternica, afirma recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca banca centrala a vandut in piata numai din valuta preschimbata de Ministerul Finantelor.

“Daca spui ca depreciez cursul, imi creste competitivitatea si duce la cresterea economica. Cursul poate fi o supapa doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie sa ai capcitati de productie excedentare. Sau investitii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultura, unde 10% face diferenta, poti sa exporti. Nu vad aceasta situatie in Romania”, a declarat Isarescu, potrivit Mediafax.

Isarescu afirma ca nici macar exportatorii nu sunt foarte fericiti cu deprecierea monedei nationale, din cauza ca au o structura vulnerabila si reclama mai degraba stabilitate decat un curs volatil.

Analistul Florin Catu a explicat ca mare parte dintre exportatori nu mai doresc deprecierea intrucat un grad relativ inalt din marfurile exportate inglobeaza importuri, astfel ca o crestere a cursului se resimte in costuri.

Isarescu este de acord ca prin depreciere se ofera o sansa producatorilor autohtoni sa recastige piata interna prin “omorarea importurilor”, dar si in acest caz este nevoie de investitii si cresterea capacitatilor de productie.

“Noi, prin interventiile noastre, am respectat o regula stricta, am vandut in piata ceea ce ne-a vandut Ministerul Finantelor, care s-a finantat in ultimul timp preponderent de pe pietele externe. In acest fel putem controla mai bine variatiile masei monetare. Cand ti-a vandut Ministerul Finantelor se creeaza masa monetara, iar sterilizarile costa foarte mult, iar pierderile BNR reprezinta deficit, chiar fiscal (…) Am tinut acest echilibru si atunci problema cursului de schimb trebuie vazuta in acest context”, a spus Isarescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)