Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014, noteaza Mediafax. Potrivit guvernatorului BNR, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii vor fi eliberate catre banci circa 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei.

Isarescu: “Mai avem gloante, uitati-va ca RMO si dobanda sunt mari fata de Polonia, Cehia sau Ungaria”

BNR va coninua politica de reducere a dobanzii cheie, treptat. Banca centrala are spatiu de relaxare a politicii monetare, avand in vedere nivelul inca ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii si rata dobanzii de politica monetara, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“Mai avem gloante, daca va uitati numai la RMO unde suntem foarte sus. Si rata dobanzii este foarte sus (…) Bineinteles ca nu ceea ce se intampla in Polonia si Ungaria ne face sa luam o decizie, ne uitam la economia reala (…) Daca apar diferentiale mari de dobanda, normal ca stimuleaza intrarile de capital. Cu alte cuvinte, uitati-va cat sunt RMO in Polonia, Ungaria, Cehia si uitati-va la noi”, a afirmat Isarescu la conferinta privind deciziile de politica monetara.
Decizia BNR a surprins pana si bancile!

Amploarea relaxarii monetare anuntata miercuri de BNR a depasit asteptarile analistilor Erste, care anticipau in principal reducerea rezervelor minime obligatorii in lei. “Amploarea relaxarii monetare a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti. In timp ce restul analistilor asteptau o reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei”, se arata intr-o analiza a Erste, citata de Mediafax.

RBS a anuntat la randul ei miercuri ca decizia BNR de reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale este conforma cu asteptarile bancii si a notat ca diminuarea rezervelor minime obligatorii va elibera in piata 3-3,5 miliarde de lei.

BNR va continua ciclul relaxarii monetare cu o noua reducere a dobanzii cheie, la 3,5%, la sedinta din 4 februarie, anticipeaza RBS, care considera ca in acest an Banca Nationala va diminua in continuare rezervele minime obligatorii.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)