Inflatia a evoluat in sens pozitiv in trimestrul doi al acestui an, a fost puternic descendenta si s-a apropiat de limita inferioara a intervalului tinta, a declarat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de presa pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei. “Determinantii inflatiei in trimestrul doi au fost cu precadere cei care au actionat in sensul scaderii preturilor precum persistenta deficitului de cerere, detensionarea temporara a pietei internationale a petroului, influenta favorabila a preturilor externe ale unor materii prime si ale bunurilor de consum”, a spus Isarescu.

Potrivit lui Isarescu, deprecierea nominala a leului fata de euro si dolarul SUA a influentat in sens negativ inflatia.

“Avem minime istorice inclusiv ca urmare a manifestarii unor efecte de baza. Cele mai puternice efecte statistice sunt localizate la nivelul preturilor administrate si volatile”, a mai afirmat oficialul BNR.

BNR a mentinut proiectia de inflatie pentru anii 2012 si 2013

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut la 3,2% proiectia de inflatie pentru anul 2012 si la 3% pentru anul 2013, potrivit datelor prezentate luni, intr-o conferinta de presa, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Traiectoria proiectata a inflatiei se mentine in intervalul tinta, iar abaterile de la tinta de inflatie sunt determinate de efectele statistice de baza, al caror impact este estimat a fi temporar, a spus Isarescu.

“Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiectia de inflatie sa se abata in sus, si doar un singur factor, dinamica preturilor administrate este mai degraba echilibrat (…) Reamintesc opiniei publice ca BNR efectueaza proiectia de baza in functie de date certe, atunci cand avem certitudini asupra unor elemente, cand avem de exemplu in vedere ca cursul euro va ramane undeva si este o depreciere de durata, sau impactul secetei este cert. Altminteri, pana atunci, introducem aceste elemente in balanta riscurilor. Asta ca sa intelegeti ce urmeaza”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)