BNR nu poate interveni decat cel mult verbal in cazul proceselor castigate in instanta de clienti impotriva bancilor, desi contractele de credit au semnaturile ambelor parti, aceasta fiind mai degraba o problema a justitiei, care da solutii divergente, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“Am facut destul de multe, inclusiv in trecut, si am avertizat asupra importantei educatiei financiare. Fiind contracte, poarta semnatura nu numai a creditorului, dar si a debitorului. Faptul ca se castiga in instanta este o problema a sistemului de justitie, o problema a instantelor, nu a BNR. In alte cazuri, procesele au fost pierdute”, a spus Isarescu, intrebat daca banca centrala poate interveni in vreun fel avand in vedere ca tot mai multi clienti castiga procese in instanta privind contractele de creditare.

Isarescu a evidentiat ca aspectele sunt mult mai complicate decat la prima vedere, iar BNR chiar a programat peste doua saptamani un seminar pe aceasta tema. “Interventia BNR dincolo de aspectul prevazute in legile bancare, probleme prudentiale, de supraveghere si de reglementare, alte intervetii ale bancii centrale pot sa fie cel mult verbale”, a conchis Isarescu.

Potrivit sistemului international de raportare financiara, aplicat in sistemul bancar de la inceputul acestui an, in cazul unei sentinte in instanta definitive si irevocabile, bancile ar putea fi obligate sa provizioneze diferentele de venituri pentru toate creditele care au contracte similare celui pentru care banca a pierdut procesul.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)