Plata ratelor la creditele ipotecare va putea fi suspendată pe întreg teritoriul Italiei din cauza epidemiei de coronavirus, a declarat marţi ministrul adjunct al Economiei, transmite Reuters.

“Da, acesta va fi posibilă pentru persoane fizice şi gospodării”, a spus Laura Castelli într-un interviu acordat postului Radio Anch’io, când a fost întrebată despre o astfel de posibilitate.

Anterior, Asociaţia băncilor din Italia (ABI) a anunţat că un grup de bănci reprezentând 90% din totalul activelor bancare vor oferi moratorii la plata datoriilor pentru micile firme şi gospodarii care se confruntă cu efectele economice ale epidemiei de coronavirus care a lovit Italia.

Suspendarea plății datoriilor nu este neaobișnuită în Italia.

În timpul crizei financiare, unele întreprinderile mici și afaceri de familie au fost păsuite de plata ratelor pentru câteva luni.

Ce măsuri mai pregătește Guvernul din peninsulă

Guvernul de la Roma a anunțat că pregătește un set de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a contracara efectele epidemiei de coronavirus. Calculele arată că, cel mai probabil, măsurile vor duce la creşterea deficitului bugetar până la aproape de 3% din Produsul intern brut în acest an.

Economia italiană este în carantină și se pregătește de terapie intensivă. Deficitul va ajunge la 3%

Potrivit unei analize a Raiffeisen Research, PIB-ul o să scadă cu 1,3 % în 2020. Economiștii de la Morgan Stanley preconizează că economia Italiei se va contracta cu 1,2%, până la sfârșitul anului 2020.

În ultimii doi ani, Italia a trebuit să se confrunte cu o creștere economică slabă și o încetinire a comerțului internațional. În ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul a scăzut cu 0,3%.

Chiar dacă cifrele diferă usor, analiștii au o certitudine. Pentru prima dată, prognozele economice pentru următoarele luni vor fi „modelate de epidemia de coronavirus și nu de fundamentele economice sau modificările politicii monetare sau fiscale”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)