În Cehia, clienții care economisesc prin intermediul băncilor de economisire creditar și au un stagiu complet de economisire primind totodată subvenție de la stat, își pot retrage economiile fără a lua un credit. Acești clienți nu sunt obligați să justifice folosirea banilor, a precizat în cadrul unei întâlniri cu presa Jan Jenicek, președintele  Federației Europene a Băncilor pentru Locuințe.

Janicek a explicat că este foarte important ca în sistemul de economisire creditare să existe persoane care nu iau credit după un stagiu complet de economisire. Aceste bănci se autofinanțează și este nevoie de circa 4-5 contracte de economisire pentru a se putea acorda un credit.

Întâlnirea a fost organizată cu ocazia primului congres Bauspar in România, care are loc astăzi.

„În Cehia, orice persoană care participă la acest sistem este îndreptățită la subvenții de la stat, indiferent de vârstă, de faptul că ia sau nu un credit după perioada de economisire. Subvenția este oferită în limita a 10% din suma economisită, plafonul maxim fiind de 2.000 de coroane cehești, echivalentul a 70 de euro”, a mai spus Jenicek.

Acesta a reamintit însă că, de la începutul sistemului de economisire creditare din Cehia nivelul subvenției a variat, inițial nivelul fiind mult mai mare. „La început, procentul oferit de stat reprezenta maximum 25% din suma economisită, ulterior acesta a scăzut la 20% iar mai apoi la 10%. De zece ani, nivelul este neschimbat”.

Potrivit lui Janicek,de-a lungul timpului au existat diverse discuții cu autoritățile dacă subvenția poate fi acordată pentru unul sau mai multe contracte deținute de un singur client, iar concluzia la care s-a ajuns a fost ca plafonul subvenției pentru toate contractele deținute de un client să fie de 2.000 de coroane.

„Un client poate avea mai multe contracte pentru care obține acea subvenție, dar aceasta nu poate depăși 2.000 de coroane. Contractul poate dura 6 ani, iar dacă un client încheie contractul înainte de acest termen, atunci subvenția se întoarce la stat. În fiecare an, băncile pentru locuințe prezintă datele privind clienții Ministerului de Finanțe, statul verifică dacă respectivul client nu are, de exemplu, două contracte la două bănci diferite, pentru care primește subvenții, și corectează această situație”, a mai spus Janicek.

Potrivit acestuia, în 25 de ani, de când există sistemul băncilor de economisire creditare în Cehia, nu a existat niciun an în care statul să fi întârziat plata băncilor către băncile din acest sistem.

Președintele Federației Băncilor pentru Locuințe a vorbit și despre istoricul sistemului de economisire creditare din Cehia menționând că au existat „diverse faze ale programului, primii 5-6 ani fiind dedicați  acumulării de resurse financiare de la clienți, pentru a crea baza  pentru acordarea de credite. Apoi a existat boomul pietei, cu un suport consistent din partea statului. Ulterior statul a decis să reducă  subvențiile, dar produsul a rămas foarte popular. Produsul a dovedit în cei 25 de ani că este foarte stabil, indiferent de condițiile economice, deoarece se autofinantează, prin depozitele clienților”, a mai spus Janicek.

Sistemul Bauspar, o asigurare de sănătate pentru casă

Andreas Zehnder, președintele Uniunii Internaționale a Băncilor pentru Locuințe, a atras atenția că sistemul de economisire-creditare este foarte stabil, și a făcut față cu bine crizei. „A fost criza subprime și de atunci sistemele de depozitare nu au avut probleme. Elveția, Franța au sisteme similare cu bauspar, pentru că au înțeles că este esențial să existe economisire pentru a exista creditare. Asta a făcut din acest sistem unul mult mai stabil decăt cel din UK sau Statele Unite ale Americii”.

Zehnder a explicat că, „sistemul bauspar a fost extrem de util pentru partea estică a Germaniei, ajutând-o să se dezvolte. Majoritatea banilor au fost folosiți pentru renovare, nu pentru achizitie. Sistemul Bauspar este considerat o asigurare de sănătate pentru casă”.

Atât în Cehia, cât și în Germania, sistemul de economisire creditare este foarte popular. Unul din patru cehi deține un contract de economisire creditare, iar în Germania 30% din populație are un astfel de contract, existând nu mai puțin de 30 de milioane de contracte de economisire-creditare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)