Proiectul legii caşh-back, reînviat în luna martie 2015, a fost adoptat de camera deputatilor şi merge la Preşedinte pentru promulgare. Proiectul va crește substanţial numărul comercianţilor/autoriţătilor publice locale care vor fi obligaţi să accepte plata cu cardul. Pană în prezent, plata era optională.

Legea prevede obligarea comercianților de a accepta la plată cardurile bancare, de debit sau de credit, dacă au o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro, echivalentul în lei. Vechiul prag era de 100.000 de euro.

Legea prevede obligativitatea comercianților de a accepta la plată cardurile bancare. Este vorba de modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, document adoptat în octombrie 2015 de Senat.

“Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit”.

Serviciul de cașh-back înseamnă că, odată ce ai plătit la comerciant cu cardul, ai dreptul să retragi și numerar in limitata a 200 de lei. Măsura este o soluție pentru persoanele din localitățile mici unde nu există instalate ATM-uri pentru bani caşh, dar şi pentru comercianţii care pot încasa comisione

Micii comercianți din mediul rural care vor oferi și serviciul de cash-back, vor putea sa încaseze și o parte din comisioanele bancare, la fel cum se întampla când clienții retrag bani de la bancomat.

Legea prevede posibilitatea ca firmele să acorde clienților lor, atunci când aceștia cumpără bunuri sau servicii, sa acorde avansuri in numerar de pană la 200 de lei. Pentru această facilitate este nevoie să se încheie un contract cu emitenţii de carduri. Magazinele care vor intra în acest sistem trebuie sa anunte, iar în situatia în care nu au suficiente lichiditati, trebuie sa-i dea solicitantului cati bani au la dispozitie. In caz contrar, risca amenzi de peste 5.000 de lei. Avansul va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal.

Comisionul ce poate fi perceput titularului de card va fi de maxim 1% din suma încasată. Băncile vor fi obligate să instaleze POS-uri la cererea comercianților, în cel mult 30 de zile de la solicitarea acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.

Implementarea acestui proiect inseamna costuri pentru băncile. Acestea nu au prezenţă importanta în mediul rural

Mastercard susţine proiectul și este gata să intervină cu scutiri de taxe la implementare. “Dacă băncile percep ca fiind mari costurile de implementare a serviciului, noi suntem dispuşi sa dam un waiver (scutire – n.r.) pe costurile de implementare pană la sfarşitul anului”, declară Cosmin Vladimirescu, manager Mastercard.

“Singurul mod in care se pot dubla in 5 ani volumele actuale de plăți cu cardul este sa intram in mediul rural” afirmă şeful Mastercard.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)