Comisia Juridică a stabilit să discute Legea dării în plată miercuri 30 martie. Între timp, deputatul Daniel Zamfir a anunțat că ieri a avut o întâlnire lungă cu președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, cel care a fost mandatat de PSD să negocieze amendamentele Legii dării în plată. “Poziția PSD e foarte clară în ceea ce privește excluderea programului Prima Casă de la aplicarea Legii dării în plată și a menținerii unui plafon, eventual mărit”, spune deputatul PNL pe pagina personală de Facebook.

După disputele privind plafonul și programul Prima Casă, o altă discuție a rezolvat cerința BNR: cui se adresează legea

“Am căzut de acord însă pe faptul că legea se aplică “consumatorilor care au contractat un împrumut în vederea achiziționării sau construcției unei locuințe” adică am stabilit destinația creditului și eliminăm obligativitatea de a locui în imobilul respectiv, ceea ce îndreaptă amendamentul nefericit de la Senat. Asta înseamnă că și cei care au luat credite de nevoi personale cu ipotecă vor beneficia de lege. Eu niciodată nu am avut altă poziție!” afirmă deputatul.

Daniel Zamfir se opune unui plafon, la fel și PNL, pe care îl consideră discriminatoriu

“Eu cred în continuare că trebuie renunțat la plafon, care pe lângă riscul discriminării nici măcar nu poate fi un reper al nivelului de bogăție/sărăcie pentru că aici avem de a face cu o datorie”, consideră deputatul Daniel Zamfir.

PNL își menține poziția

„Discuțiile referitoare la legea dării în plată continuă în Parlament, iar PNL va vota acest proiect legislativ dacă programul «Prima Casă» va fi eliminat de sub incidența acestei legi și se va renunța la plafonul de 150.000 de euro. Noi ne dorim să protejăm consumatorii și să stabilim un echilibru al riscurilor asumate atât de client, cât și de bancă”, a declarat ieri, Virgil Popescu, vicepreședinte al PNL.

PSD vrea plafon în continuare și eliminarea programului Prima Casă

“Aici PSD este foarte ferm și fără ezitare: noi susținem introducerea unei prevederi clare în lege prin care să se spună că programul “Prima casă” nu este afectat de această lege. De asemenea, sub nicio formă nu suntem de acord cu eliminarea niciunui plafon. Nu știu dacă este vorba de plafonul de 150.000 euro, poate este puțin mărit pentru că eu și cred că și ei (liberalii—n.r.) sau mare parte dintre ei au susținut această lege din dorința de a rezolva o problemă socială, ori peste un plafon nu mai putem discuta de probleme sociale. Un împrumut de peste un milion de euro nu mai reprezintă un caz social. Sub nicio formă nu renunțăm la ideea plafonului”, a afirmat Liviu Dragnea.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)