Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, joi, că noile reglementări privind insolvenţa le vor fi aplicate companiilor care au intrat în această procedură atât pe Legea din 2006, cât şi pe Legea din 2014.

„Ea (n.red. – noua Ordonanţă de Urgenţă privind insolvenţa) li se va aplica tuturor celor care au intrat în insolvenţă pe ambele legi, cea din 2006 şi cea din 2014”, a declarat Teodorovici, joi seara, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, referindu-se la Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa care a fost adoptată în şedinţa de Guvern de joi.

Altă prevedere importantă din noua legislaţie privind insolvenţa, în opinia oficialului de la Finanţe, este că judecătorul sindic va trebui să se pronunţe în termen de 30 de zile, când să înceapă procedura de faliment.

„S-au impus nişte termene, ca să forţăm atât administratorul financiar, cât şi judecătorul sindic să se pronunţe în termen clare, de 30 de zile, în ceea ce are astăzi pe rol, de exemplu. Dacă apare mâine în Monitorul Oficial ordonanţa, este obligat ca, în termen de 30 de zile să se pronunţe vizavi de cereri de plată, de faliment. Astăzi, ei stau fără niciun fel de termen şi nu dau niciun fel de explicaţii”, a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că, pentru a dovedi că statul este corect, acelor companii care vor să se redreseze, prin noile reglementări, le vor fi şterse 50% din creanţe, dacă îşi respectă planul de reorganizare.

„Orice creditor se poate îndrepta să ceară falimentul unei companii, care acumulează în continuare datorii. Pe lângă asta, statul poate să execute silit anumite companii, dacă depăşesc 60 de zile şi nu-şi plătesc faţă de stat obligaţiile respective”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor susţine că este important că nu se va mai putea intra uşor în insolvenţă, în condiţiile în care firmele care solicită aplicarea acestei proceduri trebuie să aibă 50% din creanţe la stat.

„Statul poate să evalueze şi să decidă ca acele creanţe să fie transformate în acţiuni, pe care, după aceea, le poată vinde în piaţă. Nu trebuie să sperie pe nimeni ca o firmă privată să devină chiar şi partener de business cu statul, atâta timp cât afacerea merge şi ambele părţi au de câştigat, ulterior, statul poate să iasă din firmă şi, uşor – uşor, să vândă acţiunile acelei firme care şi-a revenit”, a menţionat Teodorovici, altă măsură importantă din noua legislaţie privind insolvenţa.

Oficialul de la Finanţe a reamintit că, în prezent, aproximativ 28.000 de companii sunt în insolvenţă, dintre care 1.000 au plan de reogranizare, peste 6.000 sunt în observaţie şi între 7.000 şi 8.000 de companii acumulează încă datorii. Astfel, acestea au ajuns la o masă credală în valoare de peste 100 de miliarde de lei din care statul are o creanţă cumulată de aproximativ 63 de miliarde de lei.

„Este o măsură pentru un mediu concurenţial corect, pentru că altfel este un fel de ajutor de stat mascat”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a mai spus că modificările adoptate prin OUG privind insolvenţa sunt un tip de măsuri pe care statul ar trebui să le aplice cât mai des, „dacă vezi că practica în România este ca o firmă să dea ţeapă, practic”.

Oficialul de la Finanţe a adăugat că noua OUG privind insolvenţa are toate avizele din partea instituţiilor de la care trebuia să le obţină şi a primit aprecieri din partea mediului de afaceri.

„Pe de o parte, avem, încă, o oponenţă consistentă în administraţiile centrale, prin funcţionarii care sunt un factor blocant, dar sunt şi colegi de bună credinţă. Insolvenţa în sine a avut foarte multe piedici, în aceste două – trei săptămâni de discuţii, pusă pe site cu toate avizele şi cu aprecieri din partea mediului de afaceri de bună credinţă. Până astăzi, în şedinţa de Guvern, s-a încercat, pe toate căile ca această ordonanţă să nu iasă”, a mai subliniat Teodorovici.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)