Legea privind insolvența persoanelor fizice va intra în vigoare la 1 august 2017, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu. Astfel, actul normativ permite astfel aplicarea Legii insolvenței persoanelor fizice, inițiată în 2014 de către Ana Birchall, lege a cărei intrare în vigoare a fost amânată de către Guvernul Cioloș în decembrie 2016 din cauza lipsei normelor de aplicare.

“E vorba despre stabilirea modului în care această procedură de insolvență va putea fi declanșată, dar și cum se va face recuperarea creanțelor (…) Începând de la 1 septembrie 2017, această procedură cu totul nouă pentru societatea românească, de (…) intrare în insolvență a persoanelor fizice, va putea fi aplicată. Cadrul juridic este creat prin adoptarea, astăzi, a acestei hotărâri cu normele de aplicare a legii”, a declarat Alina Petrescu, la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, prin aceste norme se stabilesc “criteriile privind ceea ce înseamnă un nivel de trai rezonabil”, criterii care sunt necesare pentru declanșarea acestei proceduri și pentru stabilirea modului în care se recuperează datoriile.

“Cum se stabilește acest nivel de trai rezonabil? E vorba de o comisie de insolvență care va lua în calcul câteva criterii care sunt evidențiate și detaliate în aceste norme metodologice. Vă dau doar câteva exemple: valoarea coșului minim lunar de consum, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale și/ sau de școlarizare, prețul utilităților, al alimentelor și produselor de bază, componența și structura familiei debitorilor, existența sau inexistența unor situații speciale de sănătate, care țin de integritate fizică, existența unor eventuale handicapuri fizice sau de altă natură, cheltuieli minime determinate de creșterea, îngrijirea și educarea copilului aflat în întreținerea debitorului”, a spus Alina Petrescu.

Totodată, prin normele de aplicare a Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice sunt stabilite modalitatea de desfășurare a ședințelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul și creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii și lichidator, precum și cuantumul minim și maxim al acestor onorarii, se arată într-un comunicat al Guvernului, remis vineri AGERPRES.

“Deschiderea procedurii de insolvență se va face pe baza unei cereri pe care debitorul persoană fizică o poate depune personal sau prin poștă, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnătură electronică certificată, la comisia de insolvență la nivel teritorial din județul în care își are domiciliul sau reședința de cel puțin 6 luni. În termen de 5 zile de la data primirii cererii, va avea loc o ședință de ascultare a debitorului. Dacă debitorul este persoană cu handicap auditiv sau surdocecitate, ascultarea va avea loc cu asigurarea unui interpret în limbaj mimicogestual”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, administratorul procedurii verifică creanțele, în baza informațiilor transmise atât de creditori, cât și de debitori. Creanțele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate într-un tabel preliminar la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naționale la data deschiderii procedurii insolvenței, exceptând cazurile în care legislația specială cuprinde prevederi diferite.

“Planul de rambursare prezentat de administratorul procedurii de insolvență trebuie să fie fezabil și să țină cont de perspectivele reale de redresare și circumstanțele aplicabile debitorului. În acest sens, normele metodologice aprobate de Guvern detaliază reperele la care comisia de insolvență la nivel central se va raporta pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil și pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor și familiilor acestora, în situația insolvenței persoanelor fizice”, se spune în comunicat.

Planul de rambursare elaborat va fi transmis comisiei de insolvență de către administratorul procedurii, pentru a fi evaluată fezabilitatea lui, în termen de 15 zile.

Actul normativ stabilește, totodată, că ședințele de conciliere între creditor și debitor trebuie să servească exclusiv intereselor legitime ale părților și că niciuna dintre părți nu poate impune celeilalte părți o soluție, se mai arată în comunicat.

În calitate de inițiatoare a Legii insolvenței persoanelor fizice, Ana Birchall a declarat că “Decizia de astăzi a Guvernului este salutară, în acord cu așteptările zecilor de mii de români care vor avea acum un instrument legal, care le va oferi protecție debitorilor bună credință, aflați în necaz financiar. Legea insolvenței persoanelor fizice vine în sprijinul românilor care nu vor mai sta cu frica în sân că își pot pierde agoniseala de o viață sau că pot fi executați silit. Legea prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona obligațiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu alte 12 luni”, a declarat Ana Birchall.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)