BNR a anuntat astazi plafonarea la 6 miliarde de lei a sumei maxime disponibile la licitatiile repo organizate saptamanal prin care bancile pot imprumuta lei in schimbul titlurilor de stat din portofoliu la dobanda de politica monetara. Prin aceasta miscare, BNR cauta sa reduca lichiditatea din piata interbancara pentru a contracara presiunile asupra cursului de schimb care se manifesta pe fondul tensiunilor de pe pietele financiare internationale si mai ales al crizei politice interne. Pretul acestei solutii de aparare a leului va fi insa cresterea dobanzilor la lei si scumpirea creditului.

“Ca efecte ale acestei masuri vom vedea cresteri de dobanzi pe piata si vanzari de portofolii de titluri de stat”, a afirmat un dealer.

Acest semnal poate indica intreruperea perioadei leilor ieftini, inceputa in toamna anului trecut cand banca centrala s-a angajat sa alimenteze constant cu lichiditate bancile, acoperind integral cererea de lei in incercarea de a reduce dobanzile la lei si de a incuraja creditarea in moneda nationala.

Confruntata cu presiuni din ce in ce mai mari asupra leului, BNR a ales sa actioneze conjugat si pe piata valutara, si pe piata monetara.

De altfel, politica anterioara devenea contraproductiva: pe de-o parte BNR absorbea lei prin interventiile valutare si pe de alta alimenta piata cu injectii de lichiditate nelimitate prin operatiunile repo. Ramane de vazut cum se vor finanta mai departe bancile care au acces limitat la piata interbancara, o optiune fiind realizarea unor tranzactii bilaterale intre bancile respective si BNR.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)