Bank Leumi România, subsidiara locală a băncii israeliene Bank Leumi, va fi preluată de fondul de investiţii Argo Capital Management, cu sediul în Marea Britanie. Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită.

Bank Leumi a semnat, în data de 2 ianuarie 2018, un acord de principiu pentru vânzarea pachetului de 99,91% din acţiuni deţinut la Bank Leumi România SA către firma britanică de investiţii Argo Capital Management, potrivit unui comunicat al băncii israeliene, preluat de Reuters.

Bank Leumi,  a doua bancă din Israel, operează prin intermediul a 274 de sucursale în Israel şi a 52 de sucursale şi birouri situate în 15 ţări din întreaga lume.

În România, Bank Leumi este prezentă din 2006, având o rețea de 15 unități în 12 orașe, 4 unități fiind în București.

“Romania nu mai prezintă interes. Banca îşi va concentra atenţia spre America şi UK” afirmă reprezentanţii băncii.

Bank Leumi şi Argo Capital nu au ajuns încă la un acord final, care depinde de procesul de due diligence, negocieri şi obţinerea avizelor necesare din partea autorităţilor.

Grupul Leumi estimează că tranzacţia nu va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare.

Argo Capital este o subsidiară a Argo Group, instituţie financiară cu sediul în Hamilton, Bermuda şi listată pe piaţa Nasdaq.

Bank Leumi România a încheiat anul 2016 cu un profit net de 11,8 milioane de lei, faţă de o pierdere de 25 milioane lei raportată în 2015. Banca avea, la sfârşitul anului 2016, active totale de 1,26 miliarde de lei, din care credite acordate clienţilor de 752,6 milioane lei. Bank Leumi România administrează depozite în valoare de 812,75 milioane de lei.

Grupul Leumi a intrat pe piaţa românească în august 2006, după preluarea pachetului majoritar de 99,27% din capitalul social al Eurom Bank (urmaşa băncii Dacia Felix) de la firma olandeză Kolal BV, pentru care a plătit 34 milioane de dolari (circa 22 milioane de euro).

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)