În 2019, mai multe bănci mari s-au aliniat trendului de orientare a unei părți importante din resurse pentru digitalizare. Firesc, pe fondul transformărilor digitale și a schimbărilor generate de acestea, băncile au constatat că anumite locuri de muncă nu mai erau necesare, fiind determinate astfel să pună în aplicare ample planuri de restructurare. Totodată, acesastă tendință a măsurilor de reducere a consturilor a fost generată și de ratele dobânzilor negative și de încetinirea economică.

Acest amestec toxic de probleme a făcut ca marile bănci din întreaga lume să anunțe reduceri majore de personal. La nivel global, se estimează că în 2019 au fost eliminate aproximativ 75.700 de locuri de muncă. Mai grav este faptul că majoritatea covârșitoare a acestor disponibilizări este localizată în Europa.

O analiză Bloomberg relevă că 83% dintre băncile care au anunțat disponibilizări în 2019 sunt europene. Instituțiile de credit din Europa au anunțat tăierea a 63.036 de locuri de muncă, reprezentând de peste 10 ori numărul total comunicat de băncile nord americane. În tot acest timp, rivalii americani sunt în continuă creștere, înregistrând cele mai mari profituri (de la criza financiară), în prima jumătate a anului 2019.

Extinderea pe termen lung a ratelor negative încurajate de BCE, încetinirea creșterii economice, Brexitul, dar și cerințele de reglementare tot mai mari au forțat creditorii din Germania, Marea Britanie, Franța, Spania sau Elveția să anunțe tăierea a peste 63.000 de locuri de muncă în 2019. Pentru primele zece bănci din Europa, numărul personalului a scăzut cu 20% (față de anul 2008). În schimb, scăderea este de aproximativ 7% pentru primele zece bănci din SUA, arată datele Financial Times.

Situația îngrijorătoare va continua în anii următori, băncile europene pregătind noi planuri de restructurare. Astfel, cele mai grăitoare exemple sunt Deutsche Bank, care a anunțat că va renunța la 18.000 de locuri de muncă și HSBC care are în plan disponibilizarea a 10.000 de angajați.

Automatizarea va avea un impact major asupra mărimii și formei forței de muncă din domeniul bancar. Potrivit unui raport Ernst and Young, mulți analiști afirmă că „există concedieri majore planificate în următorii ani. Unele bănci vorbesc despre reduceri de 20 – 30% ale personalului până în 2022”. Desigur, aceste discuții nu au ajuns încă în consiliile de administrație ale băncilor.

Cea mai mare bancă germană a scos din grilă în ultimul an 4.700 de locuri de muncă, pe fondul lansării programului digital pe scară largă. Deutsche Bank a dezvăluit că folosește roboți pentru a-și atinge obiectivul de reducere a numărului de 18.000 de locuri de muncă, recunoscând că inteligența artificială a „sporit masiv productivitatea”. Mark Matthews, seful operațiunilor băncii pentru activități bancare corporative și de investiții, a declarat pentru Financial News că instrumentele de învățare automată au salvat deja „680.000 de ore de lucru manual”. Matthews spune că banca a folosit până acum bot-urile pentru a procesa cinci milioane de tranzacții corporate și a efectua 3,4 milioane de verificări în cadrul băncii de investiții. Banca își dorește să economisească prin acest demers aproximativ 6,6 miliarde de dolari, în următorii trei ani.

Tot pe piața germană, Commerzbank intenționează să investească 1,6 miliarde de euro pentru noua strategie digitală. Commerzbank a anuntat în 2019 că taie 4.300 de locuri de muncă și închide 200 de sucursale, vinde filiala poloneză mBank (cu o valoare de piață de 2,2 miliarde de dolari ) și vrea să absoarbă banca Comdirect – într-o strategie de restructurare publicată în urma eșecului fuziunii sale cu Deutsche Bank. În prezent, banca are aproximativ 40.700 de angajați. Interesant este că, în 2016, banca germană anunţa un plan de eliminare a 9.600 de locuri de muncă până în 2020, plan care fusese deja finalizat.

Și gigantul anglo-chinez HSBC a ales să reducă până la 10.000 de locuri de muncă – aproximativ 4% din întreaga forță de muncă – ca parte a unui exercițiu de reducere a costurilor inițiat de directorul executiv interimar Noel Quinn. HSBC numără 238.000 de angajați, potrivit raportului său intermediar din 2019. În timpul prezentării rezultatelor din primul trimestru al băncii, Quinn declara: „Businessul nostru se menține bine, în special în Asia. Cu toate acestea, în Europa și SUA,performanțele sunt sub așteptări. Vechile noastre planuri nu mai sunt suficiente pentru a îmbunătăți performanțele acestor afaceri, având în vedere perspectivele de încetinire a creșterii veniturilor. Prin urmare, accelerăm planurile de remodelare și mutăm capitalul în oportunități mai mari de creștere și de rentabilitate”. Astfel, banca a anunțat 4.700 de disponibilizări la începutul lunii august 2019, în paralel cu plecarea directorului executiv de atunci, John Flint.

Nici cea mai mare bancă din Italia nu este ferită de problemele disponibilizărilor. UniCredit vrea să renunțe la 8.000 de locuri de muncă până în 2023, pentru a-și recompensa acționarii. Cel mai mare creditor din Italia are ca obiectiv atingerea unor venituri de 19,3 miliarde de euro. Banca va închide și 500 de sucursale și vrea să devină „digitală” până în 2020 în Italia și până în 2021 în Germania și Austria. Dezvăluind că peste trei sferturi din costurile de restructurare vor fi aplicate în Italia, agenția locală de știri ANSA a citat sindicatele care au declarat că Italia va fi lovită puternic de lipsa a 5.500-6.000 de locuri de muncă dar și de dispariția a 450 de sucursale.

Și spaniolii de la Santander au tăiat 10% din personal. Santander a anunțat în 2019 că vrea să reducă în jur de 3.700 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din forța de muncă totală. Santander are în jur de 32.000 de angajați în Spania, relatează France24. Un reprezentant al sindicatului anunța în luna mai din 2019 că banca vrea să închidă și 1.150 de filiale, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din rețeaua teritorială a băncii.

Barclays a eliminat deja 3.000 de locuri de muncă în al doilea trimestru din 2019 și continuă să facă economii de costuri. Și Société Générale din Franța urmează să taie 1.600 de locuri de muncă. În mod similar, și BNP Paribas a anunțat reducerea obiectivelor financiare și s-a angajat la reduceri de costuri de 600 milioane de euro. În Belgia, grupul KBC intenţionează să elimine 1.400 de locuri de muncă până în 2022.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)