Au un rol important in organigrama oricarei banci, cunosc institutiile de credit pana la maruntaie, iau decizii care privesc soarta a zeci de mii de bancheri, alcatuiesc si aplica strategii de recrutare si/sau restructurare. Ei sunt managerii de resurse umane, profesionisti cu ani grei de experienta in spate, oameni cu destine speciale, care poarta insa responsabilitatea si pentru destinele altor oameni. Acest lucru s-a vazut mai cu seama in ultimii ani, ce au coincis cu o perioada de criza financiara, cand unele banci au fost obligate sa renunte la mii de angajati.

Printre managerii de resurse umane din cadrul bancilor autohtone regasim cateva figuri importante – adevarate persoane publice – care isi asuma si rolul de formatori de opinie, exprimand sau impartasind publicului larg, specialistilor, salariatilor si potentialilor angajati din domeniu, prin intermediul mass-media si al seminariilor tematice, puncte de vedere pertinente si sfaturi utile.

Unii dintre ei sunt foarte cunoscuti in bransa, sunt cautati pentru felul in care gandesc si pentru ceea ce spun. De asemenea, sunt vanati de marile corporatii pentru ocuparea unor posturi vacante similare sau de persoanele care doresc sa lucreze intr-o banca. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra profilului profesionistilor din domeniul resurselor umane din sistemul bancar, publicatia online www.iLikeBanking.ro a realizat o analiza surprinzand cateva detalii din biografiile sefilor de HR din cadrul bancilor romanesti.

Interesant este faptul ca toti cei 13 directori de resurse umane prezentati in analiza de mai jos sunt romani, iar in ceea ce priveste departajarea pe sexe, cu exceptia lui Mugur Tolici de la Banca Nationala a Romaniei, toti managerii sunt femei.

Mugur Tolici – Banca Nationala a Romaniei

Mugur Tolici este directorul Departamentului de Resurse Umane din cadrul Bancii Nationale a Romaniei din februarie 2011 si este angajat al institutiei de aproape 20 de ani, conducand diverse directii din structura bancii centrale. Domnia sa supervizeaza cei peste 1.800 de angajati ai BNR. Tolici a fost director al directiei de politica monetara timp de un an pana in 1999, consilier al viceguvernatorului BNR in perioada 2000-2004 si apoi director de cabinet al guvernatorului din decembrie 2004 pana in martie 2008. Absolvent de Finante-Banci (Academia de Studii Economice), managerul de resurse umane din cadrul BNR a urmat cursurile unui program in domeniul afacerilor internationale la Georgetown University (SUA, 1998), iar in 2010 a obtinut diploma de doctor in economie (tot in cadrul ASE).

Andreea Voinea – BCR

Absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice si a unui MBA la Universitatea Tulane din SUA, Andreea Voinea (38 de ani) are o experienta de peste 12 ani in domeniul resurselor umane, dobandita atat in tara, cat si in strainatate. Activand in cadrul BCR din 2007, Andreea Voinea s-a ocupat in mod direct de procesul de integrare a angajatilor BCR in grupul Erste dupa privatizarea celei mai mari institutii de credit din Romania si de cel mai amplu plan de restructurari din banking-ul romanesc derulat in 2012 si 2013, prin disponibilizarea a 1.600 de angajati. In prezent, Directorul Executiv de Resurse Umane al BCR administreaza un portofoliu de putin peste 7.000 de salariati. Inainte de a prelua conducerea resurselor umane de la BCR, Andreea Voinea a ocupat, in perioada 2005 – 2007, functia de manager al programului de restructurare si outplacement la Petrom.

Adela Jansen – BRD

Adela Jansen (44 de ani) cunoaste banca franceza mai bine decat oricine, avand in vedere faptul ca lucreaza la BRD inca din 2003. Absolvanta a Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Adela Jansen a ocupat, in intervalul 2003 – 2008, functia de secretar general al BRD, iar din 2008 vegheaza asupra politicii de resurse umane a institutiei de credit si a celorlalte linii de afaceri ale Societe Generale din Romania. Numarul de angajati ai grupului francez in tara noastra se ridica la aproximativ 9.000 de persoane. Adela Jansen a mai lucrat in industria imobiliara, telecom, in domeniul serviciilor de distributie si logistica si in industria hoteliera.

 

Nevenca Doca – Banca Transilvania

Nevenca Doca are cea mai indelungata experienta (16 ani) in resursele umane din domeniul bancar, activand in aceasta industrie inca din 1998. Practic, in perioada 1998 – 2002, managerul HR a ocupat functia de sef al departamentului de resurse umane din cadrul ABN Amro Bank. In 2002, Nevenca Doca a ales sa-l urmeze pe Robert Rekkers si grupul de bancheri care au parasit ABN Amro Bank in favoarea Bancii Transilvania. Nevenca Doca este unul dintre cei mai fericiti manageri de resurse umane din economia privata din tara noastra, in conditiile in care in ultimii cinci ani de criza financiara companiile au fost mai atente la reducerea costurilor decat la activitatea de recrutare. Director de resurse umane la Banca Transilvania din 2002, Nevenca Doca a reusit sa implementeze in ultimii ani o politica agresiva pe piata muncii din domeniul bancar, chiar daca aproape toate bancile au mizat mai degraba pe restructurari de personal. Banca Transilvania s-a pozitionat impotriva curentului, angajand in perioada decembrie 2009 – decembrie 2012 aproape 1.000 de oameni, o cifra impresionanta daca analizam evolutia numarului de bancheri de la celelalte banci din Romania.

Irina Kubinschi – Raiffeisen Bank

Irina Kubinschi (46 de ani) lucreaza in domeniul resurselor umane din sistemul bancar din anul 2004, de cand a ocupat timp de trei ani functia de manager HR la Finansbank (actuala Credit Europe Bank). Din mai 2007, Irina Kubinschi, care a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanica din cadrul Universitatii Politehnice, a preluat conducerea departamentului de resurse umane de la Raiffeisen Bank. Irina Kubinschi administreaza un portofoliu de aproximativ 5.800 de salariati, care se dovedesc in ultimii ani a fi cei mai eficienti din domeniul bancar, avand in vedere rezultatele financiare pozitive consemnate de Raiffeisen Bank. De curand, Irina Kubinschi a manageriat un amplu proces de recrutare in Brasov, acolo unde Raiffeisen Bank si-a mutat centrul operational. Practic, intr-un timp redus, banca a angajat 600 de persoane in Brasov, proces de recrutare care a presupus primirea a 8.500 CV-uri si 2.000 de interviuri de angajare. Inainte de a lucra in domeniul bancar, Irina Kubinschi a ocupat functiile de manager HR la Interbrands si Adesgo.

Alina Dragan – UniCredit Tiriac Bank

Alina Dragan (36 de ani) este licentiata a Facultatii de Psihologie din Bucuresti si detine o diploma de master in psihologie cognitiv-comportamentala obtinuta in cadrul acestei institutii. Este, totodata, membru al Asociatiei Romane de Psihologie si al HR Club Romania. Din august 2010, Alina Dragan este Vicepresedinte Executiv responsabil de Divizia Resurse Umane din cadrul UniCredit Tiriac Bank. Cu o experienta de peste 9 ani in domeniul resurselor umane, Alina Dragan a coordonat inainte departamentul de resurse umane al UniCredit Tiriac Bank in calitate de Director Executiv, dupa ce anterior ocupase diferite pozitii manageriale in aceasta arie de activitate. Alina Dragan si-a inceput cariera ca talent management manager in cadrul ING Bank in 2004. A parasit sismul bancar timp un an (2006 – 2007), cand a ocupat functia de manager de resurse umane, training si dezvoltare organizationala la Heidelberg Cement Group. La UniCredit Tiriac Bank lucreaza din 2007, activand ca head of HR development, head of HR performance management si head of HR expertise centers. In 2009, Alina Dragan a preluat conducerea departamentului de resurse umane al bancii. Alina Dragan ramane una dintre putinele femei aflate la ora actuala in functii de top din sistemul bancar si in acelasi timp unul dintre cei mai tineri executivi din sistem, fapt pentru care revista ”Business Magazin” a inclus-o in topul ”200 Cele mai puternice femei din business”.

Manuela Dragomir – ING Bank

Manuela Dragomir are 47 de ani si este licentiata a Universitatii din Bucuresti, sectia limbi straine. Ea are un Master in Managementul Resurselor Umane, Universitatea Westminster, Londra. Cariera in domeniul resurselor umane a inceput-o in anul 2000, de cand timp de patru ani a ocupat functia de director HR la METRO Cash & Carry Romania. Cariera sa a continuat la METRO Cash & Carry Serbia, unde a ocupat timp de un an pozitia de manager de resurse umane. Din 2005, Manuela Dragomir administreaza politica de resurse umane de la ING Bank. Banca olandeza se numara printre putinele institutii de credit care, in vremurile tulburi ale crizei financiare, au mizat pe angajari, in detrimentul restructurarilor. Practic, ING Bank si-a majorat numarul de salariati cu peste 300 de persoane in intervalul decembrie 2009 – decembrie 2012.

Simona Zinca – Volksbank

Simona Zinca, directorul de Resurse Umane din cadrul Volksbank, a lucrat anterior la Millennium Bank, un a ocupat functia de head of human resources. Domnia sa a absolvit Facultatea de automatica si calculatoare, Institutul Politehnic din Bucuresti, iar in perioada septembrie 2001 – septembrie 2003 a urmat programul de Executive MBA al Universitatii din Washington in cooperare cu Institutul de Administratie Publica si a Afacerilor din Bucuresti. In domeniul bancar, Simona Zinca a mai lucrat la HVB Bank Romania, unde a condus timp de peste patru ani departamentul de resurse umane. Primul job l-a obtinut la Sirom Graphics Computers, ca logistics coordinator, in intervalul octombrie 2005 – martie 1997. Dupa aceasta perioada a trecut in domeniul resurselor umane din industria telecom, la Ericsson Telecommunications Romania, unde a ocupat pozitia de human resources & administration manager pana in ianuarie 2002.

Gabriela Constantinescu – Piraeus Bank

Absolventa a Facultatii de cibernetica, statistica si informatica economica din cadrul Academiei de Studii Economice, Gabriela Constantinescu este director de Resurse Umane in cadrul Piraeus Bank din anul 2002, acumuland deja un istoric de peste 12 ani la institutia de credit cu actionariat grecesc. Inainte de Piraeus Bank, Gabriela Constantinescu a mai ocupat pozitia de director resurse umane in cadrul Relad Pharma si TGIE Bucuresti (companie a European Drinks).

 

 

Elvira Tomescu – OTP Bank

Elvira Tomescu activeaza in cadrul OTP Bank din anul 2006, ocupand mai intai functia de director adjunct resurse umane. Din octombrie 2012, Elvira Tomescu a preluat conducerea departamentului de resurse umane din cadrul OTP Bank. Activitatea profesionala si-a inceput-o in zona de contabilitate si analiza financiara in anul 1995 in cadrul unei companii de stat. Practica de consultant in resurse umane a inceput la CODECS, in 1998. Dupa patru ani, s-a angajat la Rompetrolin cadrul directiei de Resurse Umane.

Melania Jaravete – Garanti Bank

Melania Jaravete si-a inceput activitatea profesionala la Apa Nova Bucuresti, unde a avut functia de communication specialist o perioada de 8 ani (1999 – 2007). Apoi, a luat contact cu industria bancara, lucrand timp de un an la Bancpost pe postul de credit control officer. Din 2009 pana in 2013, Melania Jaravete a activat la UniCredit Tiriac Bank, ocupand diverse pozitii in cadrul departamentului de resurse umane. Domnia sa a preluat functia de Director Resurse Umane in cadrul Garanti Bank. Melania Jaravete a absolvit Facultatea de Comunicare si PR din cadrul Universitatii Bucuresti.

 

Magda Dragne – Libra Bank

Magda Dragne a absolvit Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Bucuresti. Lucreaza la Libra Bank din februarie 2004, primul job fiind de recruitment consultant. In perioada Februarie 2004 – septembrie 2005, a ocupat pozitia de recruitment consultant, pentru ca apoi pana in februarie 2007 sa preia functia de recruitment & staff relations manager. Mai departe, din martie 2007, Magda Dragne a devenit manager Resurse Umane in cadrul Libra Bank.

Andreea Florescu – ProCredit Bank

Andreea Florescu este absolventa a Facultatii Finante – Banci din cadrul Universitatii Titu Maiorescu, experienta sa profesionala fiind legata numai de ProCredit Bank. Domnia sa este in prezent Director al Departamentului de Resurse Umane, pozitie pe care o ocupa din anul 2002. Activitatea la ProCredit Bank a inceput-o in noiembrie 2002, in functia de client adviser la o agentie a bancii din Militari. Cele mai importante joburi pe care le-a avut la ProCredit Bank inainte de a administra departamentul de resurse umane au cele de Regional Manager – Bucharest Region si Manager Private Clients Division.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)