Marius Dunca, seful ANPC afirma ca autoritatea primeste 100 de reclamatii zilnice impotriva bancilor. Acesta sustine ca scopul nu este sa penalizeze bancile, ci sa gaseasca solutii. ‘Scopul nostru, ca institutie, nu este sa va amendam ci sa gasim solutii amiabile. Avem sansa si cu Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor. Am si cate 100 de reclamatii pe zi in ceea ce va priveste (impotriva bancilor – n.r.). Sunt o comunitate foarte mare (clientii nemultumiti – n.r.), vorbesc foarte mult pe retelele de socializare, discuta, au avocati, au si argumente concrete. Uitati-va cate procese are numai ANPC’, a subliniat Dunca, in cadrul unei conferintei “Retail Banking: Relatia cu consumatorul de servicii financiare”.

In opinia sa, bancile trebuie sa recastige increderea consumatorilor, iar acest lucru nu se poate obtine decat ‘cu respect fata de consumatori’, prin deschiderea fata de acestia, prin contracte clare, transparente si pe intelesul clientului.

‘Intr-o economie de piata sanatoasa, ar trebui sa venim cu produse sigure, care sa satisfaca in acelasi timp nevoile consumatorilor, sa va ganditi si dumneavoastra (bancile-n.r.) la un castig, dar nu la castiguri uriase. Contractele cu clientii ar trebui sa fie mai corecte, mai transparente, fara capcane, mai usor de inteles de catre consumatori si poate asa vom reusi sa le recastigam increderea’, a mai spus Marius Dunca. Potrivit acestuia, in viitorul apropiat, bancile trebuie sa vina cu solutii pentru a mai diminua din povara romanilor. ‘Legislatia este perfectibila, dar niciodata nu va satisface ambele parti, nici pe consumatori, nici pe reprezentantii bancilor. Dar nu trebuie prin legislatie sa impunem reguli stricte. Trebuie sa luati in calcul si partea umana’, a adaugat presedintele ANPC.

Reprezentantul ANPC a mentionat faptul ca institutia pe care o reprezinta este dispusa sa discute cu bancile toate solutiile posibile, implementarea Directivei 17, solutionarea alternativa a litigiilor etc., cu conditia sa fie solutii optime pentru toate partile implicate. ‘Discutam pana gasim solutii optime, dar nu vreau sa aud de castiguri uriase pentru bancheri pe spatele romanilor’, a subliniat Dunca.

Seful ANPC sustine ca trebuie sa se implice, alaturi de institutiile statului, in educatia financiara, astfel incat notiunile financiare de baza sa fie invatate inca din liceu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)