Stirea despre creditul imobiliar cu dobanda de numai 1% pe an al fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, a tinut prima pagina in ultimele zile la nivel international si apoi la nivel national. Pentru ca romanii au inceput sa faca calcule, ei fiind ghinionistii Europei, avand dobanzi mari, costuri mari in general la orice tip de credit.

 

Zuckerberg si-a refinantat un credi imobiliar de 6 mil. dolari (echivalentul a 4,9 mil. euro) la o dobanda de 1,05%, astfel ca rata lunara platita timp de 30 de ani este de circa 19.000 de dolari (15.700 de euro). La finalul contractului, seful Facebook va plati bancii in total 6,9 mil. dolari (5,2 mil. euro la cursul actual).

 

Ce au calculat romanii? Daca seful Facebook ar fi luat un credit in euro sau in lei de la o banca din Romania, ar fi ajuns sa plateasca chiar si dublul sumei imprumutate. Cu o dobanda medie de 5% pe an, ceea ce inseamna ca suma rambursata la final ar fi de 9,4 mil. euro.

In lei, la o dobanda medie de 7% pe an, rata lunara la un credit de 22 milioane de lei (echivalentul a 6 mil. dolari) ar fi de 146.000 de lei (respectiv 39.000 de euro). Suma rambursata la final ar depasi astfel 52 milioane de lei (14 mil. dolari).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)