”Respectăm decizia Guvernului de a impune o taxă suplimentară băncilor din România”, este reacția oficială a Asociației Române a Băncilor, transmisă publicației online www.bankingnews.ro, după ce Guvernul a modificat OUG 114, impunând instituțiilor de credit plata unei taxe pe active în funcție de cota de piață (0,2% pentru băncile cu cotă de piață de sub 1% și 0,4% pentru finanțatorii care au peste 1%).

”După discuțiile purtate s-a ajuns la o formă mai suportabilă care limitează impactul negativ, de la o formă total dăunătoare pentru economie. Totuși, comunitatea bancară consideră că este o formulă mult prea complexă, greu predictibilă, care poate genera efecte negative asupra creșterii intermedierii financiare”, se menționează în declarația ARB.

Având în vedere efectele negative care s-au propagat în alte state după introducerea unei taxe suplimentare băncilor, cu atât mai mult cu cât taxarea creditării contravine obiectivului de creștere a intermedierii financiare și reducere a dobânzilor, ne menținem aprecierea că nu era nevoie de introducerea unei taxe bancare și că aceasta va genera noi elemente de risc și de confuzie în piață, se mai precizează în scurta declarație a comunității bancare din România.

Comunitatea bancară regretă că s-a ajuns la introducerea cu rapiditate a unui nou indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare pentru calculul dobânzii variabile în cazul creditelor acordate consumatorilor.

”Pe parcursul discuțiilor, ne-am delimitat de acțiunea de introducere a unui nou indice de referință fără efectuarea unei analize complexe pe o perioadă considerabilă de timp. Considerăm că procesul de consultare trebuia să fie mai larg și cu o durată mult mai lungă pentru a asigura o evaluare corespunzătoare a impactului. Noul indice reflectă în cea mai mare proporție tranzacții pe termen scurt și ar putea avea loc un transfer al riscului și al volatilității către client”, subliniază oficialii ARB.

Totodată, comunitatea bancară a propus ca discuția privind introducerea unui nou indice să fie adresată doar în baza unei acțiuni asumate public de către ACI, ARB, BNR, MFP cu obiectivul declarat de transparentizare și eventuală îmbunătățire a cadrului actual.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)