Moody’s a retrogradat ratingul Bank of Cyprus pentru depozite si datorii negarantate cu o treapta, la nivelul “B2”, si l-a pus sub supraveghere in vederea unei noi revizuiri in scadere, alaturi de ratingul “B3” al Cyprus Popular Bank, scrie Mediafax. Ratingul individual al Bank of Cyprus a fost redus de la nivelul “b2” la “b3”, dar mentinut in categoria “E”, si a fost plasat sub supraveghere. Calificativul individual al Cyprus Popular Bank a fost confirmat la nivelul “caa1” din categoria “E” si pus sub supraveghere, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Moody’s a retrogradat totodata cu o treapta ratingul pentru depozite al Hellenic Bank la nivelul “B1”, iar ratingul individual la “b2”, ambele fiind puse sub supraveghere pentru o noua revizuire negativa.

“Masurile reflecta riscul sporit de iesire a Greciei din zona euro. Desi exit-ul Greciei din uniunea monetara nu face parte din scenariul de baza luat in calcul de Moody’s, agentia considera acest risc substantial si recunoaste ca probabilitatea unui astfel de rezultat ar putea creste, in urma alegerilor din 17 iunie”, se arata in comunicat.

Bancile cipriote evaluate de Moody’s au operatiuni extinse in Grecia, cu expuneri la credite de 42% din portofoliul de imprumuturi in cazul Cyprus Popular Bank, 34% in cazul Bank of Cyprus si 17% pentru Hellenic.

In aceste conditii, pozitiile de capital al acestor banci sunt expuse la consecintele directe si indirecte ale unei iesiri a Greciei din zona euro.

Cele doua banci sunt prezente si in Romania prin Bank of Cyprus – sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)