Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă.

Agenția a revizuit perspectiva de țară a României, schimbând încadrarea de la stabil la negativ din cauza deteriorării structurale a finanțelor publice pusă mai ales pe seama viitoarei creșteri a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Al doilea motiv de degradare este, potrivit Moody’s , înrăutățirea poziției României pe piețele externe în ce privește datoria pe termen scurt în valuta care crește riscul de țară. Pe de altă parte, agenția Moody’s a reconfirmat ratingul de țară.

Cum vede Moody’s economia din România?

Agenția Moody’s a redus perspectiva de rating de la stabilă la negativă, pe fondul deteriorării structurale din sfera finanțelor publice. Experții instituției previzionează scăderea PIB cu 5% an/an în 2020 și un deficit bugetar de 7.7% din PIB în acest an.

Evaluarea Moody’s a fost comentată de Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Într-o postare pe pagina sa de socializare, Cîțu a declarat:

“La fel că Standard and Poor’s și Fitch agenția de rating Moody’s spune doua lucruri:

  • finanțele României au fost administrate ingrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste (S and P – creșterea nesustenabila a cheltuielilor din ultimii trei ani, Fitch-“poor fiscal management în recent years

…despite efforts by the current administration (în power since November 2019) to improve fiscal management”)

  • legea pensiilor trecută prin Parlament de Ciolacu și PSD fară niciun fel de sursa de finanțare. Și Moody’s, la fel că celelalte doua agenții de rating, folosește legea pensiilor ca motiv principal pentru schimbarea perspectivei la negativ. Legea pensiilor adaugă la cheltuieli în buget 10 miliarde lei în 2020 și 30 miliarde lei în 2021.

(The two key drivers for the change of the outlook to negative are: A structural deterioration in public finances compounded by an increase in long-term liabilities that relate to the 2019 pension reform – raport Moody s).

În ciuda efoturilor pe care le-am făcut din Noiembrie 2019 de a recâștigă încrederea investitorilor încă decontam ticăloșiile și populismele aprobate fară discernământ în ultimii trei ani de socialiștii lui Ciolacu.

Acest lucru TREBUIE să fie CLAR pentru toți romanii- ÎNCĂ plătim factura celor trei ani de guvernare ticăloasă și iresponsabila. Daca Ciolacu și PSD ar fi fost mai responsabili Romania se împrumută astăzi cu ce puțin 1 punc procentual mai puțin la fiecare scadenta și economiseam sute de miloaone de lei lunar. PSD ar trebui să plătească acești bani înapoi.

Dar nu este totul pierdut. Comunic zilnic cu investitorii și piețele internaționale și le garantez că voi continua să administrez finanțele romanilor cu precauție și responsabilitate. Acest lucru s-a văzut atunci când am reușit să împrumut sume record de pe piețele internaționale la cele mai mici costuri de până acum pentru Romania.

În același timp apreciez că TOATE agențiile de rating au făcut o distincție CLARA intre modul iresponsabil și ticălos prin care au fost administrate finanțele publice de socialsti și modul precaut și responsabil pe care l-am implementat din noiembrie 2019″.

Flori Cîțu a adăugat: “Am înțeles avertisementul agențiilor de rating. Le asigur că vom continua exact pe drumul pe care am pornit. Iar pe romani îi asigur că voi lua masurile necesare în așa fel încât să nu existe niciun fel de problema în finanțarea deficitului și implicit plata facturilor statului la timp, chiar și în condițiile în care avem aceste aprecieri din partea agențiilor de rating. În plus, voi face tot ce este posibil că la următoarele evaluări ale agențiilor de rating Romania să revină la perspectiva stabila sau chiar direct la pozitiv”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)