Multi romani se intreaba ce fac atunci cand au parte de o mostenire, ce cuprinde si un credit la o banca. Avocatii exlplica prevederile Noului Cod Civil si pana unde merg obligatiile acestora. Datoriile unei persoane decedate, inclusiv creditele, se pot mosteni in baza prevederilor in vigoare. Totusi, creditele mostenite trebuie platite doar in anumite conditii prevazute in Noul Cod Civil.

Patrimoniul unei persoane decedate cuprinde atat active (bunuri), cat si pasive (obligatii, datorii), astfel ca mostenitorii pot prelua inclusiv datoriile acesteia, potrivit specialistilor portalului avocatnet.ro

Mai exact, daca persoana decedata are un credit, mostenitorul preia imprumutul, insa il plateste doar in anumite conditii.

Astfel, Noul Cod Civil stabileste ca mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.

Mai exact, daca o persoana mosteneste doar datorii, nu si bunuri, aceasta nu este obligata sa le plateasca din banii sai, dupa cum explica Cristian Horgea, avocat in cadrul Ionescu si Sava.

“In cazul in care exista doar datorii in patrimoniul succesoral, mostenitorul nu este obligat sa plateasca aceste datorii din surse proprii. Spre deosebire de reglementarea anterioara, in noua reglementare, adica in NCC art. 1.114 alin. 2, mostenitorii raspund pentru plata datoriilor mostenirii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral”, a declarat pentru AvocatNet.ro avocatul Cristian Horgea.

Aceasta prevedere se aplica si in cazul mostenirii unui credit, a continuat avocatul care a precizat ca imprumutul reprezinta un element de pasiv si, in consecinta, sunt aplicabile aceleasi prevederi.
Noul Cod Civil stabileste ca nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine.

Astfel, o persoana care ar trebui sa mosteneasca un credit poate renunta la mostenire si, implicit, poate sa nu plateasca imprumutul, dupa cum mai explica avocatul.

“Conform art. 1.106 din NCC, nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine. Prin urmare, banca nu poate obliga succesibilul sa accepte mostenirea”, mai precizeaza avocatul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)