Românii nu sunt un caz unic și nici nu mai trebuie să creadă că leul se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind unde trebuie, a afirmat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la o conferință organizată de BNR și Banca Europeană de Investiții.

“Nu suntem noi românii un caz unic și nici nu trebuie să mai credem ba că suntem o țară cu inflație care nu se putea rezolva ba că leul se va deprecia continuu. Uitați că am avut inflație negativă chiar dacă a fost determinată de unele politici fiscale. Inflația este scăzută. Leul nu se depreciază. Este unde trebuie. Cred că am scăpat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului și suntem o țară normală, europeană, să spunem așa. Și în domeniul politic și social nu suntem departe de o anumită frecvență, poate suntem mai emoționali așa”, a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit guvernatorului BNR, finanțarea întreprinderilor este scăzută, dar creditul trebuie să finanțeze investiții eficiente.

“Nu pledăm pentru creșterea creditării așa ca să avem creditare mai mare. Nu facem nimic, decât să pregătim o nouă criză. Când creditul finanțează investiții eficiente, el contribuie la creșterea producției potențiale. Ceea ce spuneam noi că lipsește acum. Se stimulează prea mult consumul și PIB-ul potențial este lăsat în urmă. Avem un gap negativ. Acest gap negativ înseamnă un potențial de dezechilibre, că se manifestă pe partea externă a balanței de plăți, că se manifestă în inflație viitoare nu este bine să stimulăm consumul cu mult peste ceea ce produce economia”, a declarat Mugur Isărescu.

Acesta a spus că pe măsură ce stimulii fiscali descresc va trebui apăsată pedala creditării, dar trebuie apăsat prudent.

Moneda națională a atins marți, pentru a doua oară în ultima săptămână, cel mai slab nivel din ultimii aproape cinci ani în raport cu euro, care a fost cotat la 4,5957 lei, în creștere cu 0,98 bani (0,21%) comparativ cu ședința de luni.

Agerpres

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)