Decizia BNR de a reduce dobanda-cheie la 3,25% nu a fost luata usor avand in vedere potentiala reactie a ban­cilor comerciale, cum am mai vazut, de a cobori in primul rand dobanzile pe partea de economisire, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. „Nu incurajam sub nicio forma ca masura noastra sa fie urmata de reducerea in continuare a dobanzilor la depozite. Credem ca sunt chiar prea joase. Bancile trebuie sa vada ca au trecut printr-un proces relativ dureros. Cand nu au mai putut sa fie pastrate liniile de finantare de la bancile-mama, bancile cu capital strain a trebuit sa se ajusteze. Cred ca nu a fost un moment foarte placut pentru ele“, a spus ieri Isarescu, citat de Mediafax.

Prognoza de inflatie ofera spatiu pentru o noua reducere dobanzii-cheie, dar o decizie va depinde mult mai mult de contextul international si de fluxurile de capital, dupa experienta ultimelor luni, in care criza din Ucraina a suprins prin intrari mari de capital in Romania, afirma Mugur Isarescu.

Isarescu: s-ar putea sa mai fie loc!

“Sa vedem cum merg lucrurile. Cu alte cuvinte, un raspuns scurt ar suna cam asa: s-ar putea sa mai fie loc, dar de data aceasta suntem obigati luam decizii, dupa experienta ultimelor luni, luand in considerare intr-o masura mai mare mediul extern”, a adaugat guvernatorul BNR.

“Daca va uitati la noua proiectie de inflatie s-ar putea sa mai fie (loc de reducere). Dar noi am avut si avem retineri, probabil ca va amintiti ca noi am spus la inceputul anului ca 3,5% este un nivel pe care ne simteam confortabili. A intervenit aceasta evolutie mult mai avantajoasa, semnificativ mai avantajoasa a inflatiei pe plan intern, categoric si datorita unor influente externe, in Europa miscarea preturilor este deja definita ca o inflatie scazuta si de durata. in plus, avem un mediu international cu particularitati. Este categoric ceva deosebit fata de ce am gandit la inceputul anului. stiti ca dupa criza din Turcia au fost iesiri de capitaluri, uitati ca suntem la jumatatea anului, realitatea crizei ucrainene este pana acum alta, nu suntem siguri pe ea, mai degraba incertitudine decat certitudine, a la longue, ca sa spun asa, dar pe termen scurt, am asistat la intrari destul de importante de capitaluri si presiuni de apreciere a cursului”, a explicat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“Sa vedem ce o fi acum”, a conchis Mugur Isarescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)