Raportul asupra stabilității financiare, prezentat de Guvernatorul BNR, păstrează instabilitatea legislativă ca fiind un risc de instabilitate, dar a trecut la categoria de risc moderat și în descreștere. Mai mult, Guvernatorul a explicat şi decizia de anul trecut cand gradul de risc a fost apreciat de BNR ca fiind „risc sistemic sever”.

“În raportul actual veți vedea că riscul privind riscul de instabilitate se menține, nu se va diminua ușor, pentru că rămâne aici în mintea oamenilor. Când te aventurezi în asemenea modificări legislative care privesc bazele juridice stabilite în urmă cu mii de ani, să spun așa, nu exagerez, de către romani, bineînțeles că publicul menține o anumită impreviziune, ca să folosesc cuvântul. Nu știm ce se va întâmpla în România în următoarea perioadă, deci de aceea noi am păstrat acest risc, dar l-am trecut la categoria risc moderat și în descreștere”, a anunțat joi guvernatorul în cadrul conferinței de prezentare a Raportului asupra stabilității financiare.

“Anul trecut, noi am avertizat în acest Raport privind stabilitatea financiară asupra unui risc sistemic sever. În acest raport veți vedea că s-a trecut în mod special: România nu este în fața unui risc sistemic sever în domeniul financiar. Anul trecut am considerat că avem și acela a fost incertitudinea legislativă rezultată din cele două proiecte de lege care interveneau în contractele de credit ipotecare. Ulterior, în urma discuțiilor, inclusiv cu reprezentanții Băncii Naționale, în înțelepciunea sa legiutorul român, Parlamentul, a introdus, a modificat proiectul inițial, a introdus niște limite privind accesul la Legea dării în plată, iar ulterior, Curtea Constituțională a redus și mai mult aceste riscuri prin referire la un principiu care era în Codul Civil, nu a trebuit să dăm drumul la o lege care să intre în conflict cu ceea ce deja prevedea Codul Civil, e vorba de principiul impreviziunii, în cazul Legii dării în plată și prin declararea drept neconstituțională a Legii privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Toate acestea au dus la diminuarea riscului….”, a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.

Ce riscuri exista in prezent: instabilitatea legislativă a fost menținută la riscuri

“Nu există nicio contradicție între a avea o situație macroeconomică bună și a avea în același timp riscuri la adresa stabilității financiare. Aproape că sunt legate. De exemplu, atunci când crești mai repede, ca atunci când mergi cu mașina la viteză mai mare, cresc și riscurile. Nu știu dacă este comparația cea mai bună, dar este o comparație. În al doilea rând, este datoria noastră, avem și prin lege și prin acest Comitet de macrostabilitate, este datoria noastră să urmărim aceste riscuri și să le comunicăm. Ceea ce nu înseamnă că vrem să speriem populația. Dacă vorbești despre riscul unei tornade, nu suntem noi în această situație, nu înseamnă că sperii populația, dimpotrivă, contribui la diminuarea efectelor negative pe care poate să le aibă acel risc. Și de asemenea, nu înseamnă că dacă pomenim un risc el trebuie neapărat să se materializeze”, a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)