National Bank of Greece – NBG, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, cele patru banci de importanta sistemica din Grecia, intra in faza finala a procesului de recapitalizare si vor organiza in aprilie adunari generale pentru aprobarea majorarilor de capital. Adunarea generala a Alpha Bank va avea loc marti, iar membri ai conducerii bancii au declarat ca institutia va reusi sa atraga o participare privata de 10% la majorarea de capital, necesara pentru evitarea nationalizarii, potrivit Mediafax.

In procesul de recapitalizare Alpha Bank pune accentul pe unificarea operationala totala cu Emporiki Bank, care va genera economii considerabile pe piata elena.

Piraeus Bank va avea adunarea generala pe 22 aprilie si anticipeaza la randul ei sa atraga o participare privata de 10% la majorarea capitalului.

Banca se concentreaza pe finalizarea unificarii retelei cu cele ale bancilor cipriote recent preluate.

Piraeus Bank este cel mai mare grup bancar din Grecia, in functie de marimea retelei de sucursale, la mare distanta de urmatoarea banca, in special dupa suspendarea fuziunii NBG cu EFG Eurobank.

NBG a programat adunarea generala pe 29 aprilie. in urma perturbarii strategiei initiale de recapitalizare a grupului NBG-EFG, planificata pentru faza finala a fuziunii, din cauza suspendarii operatiunii la cererea creditorilor internationali, conducerea NBG a fost intr-o cursa contra cronometru pentru atragerea participarii private de 10%.

“Obiectivul comun este sa realizam cu succes participarea privata necesara la majorarea capitalului. intr-o conjunctura economica deosebit de dificila, trebuie sa actionam impreuna pentru asigurarea participarii private necesare”, a spus directorul general al NBG, Alexandros Tourkolias, intr-un mesaj recent adresat angajatilor.

Adunarea genera a EFG Eurobank a fost programata pe 20 aprilie, cu obiectivul participarii private de 10%, care sa permita bancii sa ramana o institutie autonoma de credit.

in functie de acordul adunarilor generale, consiliile de administratie ale bancilor vor stabili termenii si preturile emisiunilor de actiuni, iar procesele de majorare a capitalului vor incepe in luna mai.

Necesarul de capital al acestor banci a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank si 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.

Recapitalizarea bancilor este garantata integral de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, indiferent daca va fi asigurata o participare privata de 10%.

Dupa finalizarea procesului de recapitalizare, bancile sistemice vor ajunge la indicatori financiari solizi, care le vor permite sa revina treptat pe pietele financiare pentru atragerea de lichiditati, necesare economiei reale a tarii.

EFG Eurobank controleaza in Romania Bancpost, iar NBG detine Banca Romaneasca. Alpha Bank si Piraeus Bank desfasoara activitati in Romania sub nume propriu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)