Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece – NBG –  a decis sa-si vanda intreaga participatie detinuta la subsidiara sa profitabila din Turcia, Finansbank, pentru a-si acoperi deficitul de capital relevat in urma publicarii testelor de stres, transmite site-ul ekathimerini.com. Analistii estimeaza ca in urma tranzactiei NBG, care detine 99,8% din Finansbank, ar putea obtine peste trei miliarde de euro.

Necesarul de capital al bancilor din Grecia se ridica la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntate sambata de Banca Centrala Europeana si la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de baza. National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro in cazul scenariului de baza.

‘NBG intentioneaza sa acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cat posibil cu fonduri din sectorul privat si prin emiterea de actiuni, avand ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei’, a afirmat duminica directorul general Leonidas Fragiadakis.

NBG intentioneaza sa-si majoreze capitalul cu 1,6 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii si se asteapta sa obtina 780 milioane de euro in urma unor ‘debt swaps’ (conversia unor datorii mai vechi in actiuni sau participatii la capital). Restul de 2,3 miliarde de euro (potrivit scenariului negativ) va fi acoperit de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) — principalul actionar al bancilor elene — prin obligatiuni convertibile contingente (CoCos).

In urmatoarele zile, NBG va transmite planul privind majorarea capitalului catre Mecanismul European de Supervizare Bancara (SSM).

Printre institutiile financiare interesate de achizitionarea Finansbank se afla grupurile turcesti Yapi Kredi, Garanti Bank si Fiba Bank, precum si Qatar National Bank (QNB) si Societe Generale (Franta), sustin sursele.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) — principalul actionar al bancilor elene — va desfasura licitatia pentru vanzarea Finansbank — sub coordonarea Comisiei Europene.

Finansbank are 658 de sucursale si 12.884 de angajati.

In octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei si o retea nationala de sucursale in majoritatea oraselor importante ale tarii, Banca Romaneasca are 22 de ani de activitate pe piata bancara din Romania.

Finansbank a contribuit cu 100 milioane de euro (108 milioane de dolari) la profitul NBG din 2014.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)