BNR stimuleaza bancile sa recunoasca situatiile in care nu mai au sanse rezonabile de recuperare a expunerilor, dar deciziile efective de curatare a bilanturilor le apartin bancherilor care altminteri sunt chemati prin reglementari sa calculeze deprecierile conform standardelor, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, citat de Ziarul Financiar.

„Mai spun o data: este timpul sa aiba curajul sa-si asume neperformanta, pe baza de judecata profesionala corecta in care se renunta la iluzia ca dintr-un colateral de 100 la executare se recupereaza tot 100. Inca sunt evaluari de colateral exagerate, dar nu vom lasa lucrurile asa si vom cere un nou audit pe noul standard. Nu are rost sa ne laudam cu o solvabilitate mare si sa avem banci cu profit atat timp cat nu recunoastem problemele asa cum sunt“, spune Nicolae Cinteza, pentru Ziarul Financiar.

Sistemul bancar ar putea reintra pe pierdere la sfarsitul acestui an in urma efortului de curatenie a bilanturilor de neperformante.

O zona sensibila o constituite creditele cu restante de peste un an la care nu s-au initiat actiuni de recuperare si cele catre companii in insolventa.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)