Socul din Siena: Banca Monte dei Paschi, fondata in 1472, a fost ingenuncheata. Institutia de credit a trecut de-a lungul istoriei sale prin ciuma, razboaie, panica, dar nu a supravietuit crizei financiare din Secolul al XXI-lea! Este un soc, pentru ca multi italieni considera ca aceasta nu e o banca, e cel mai mare angajator din oras, este “Babbo Monte”! Intr-adevar, cel mai mare actionar al bancii, a facut numeroase acte de caritate prin Monte dei Paschi Fundatia, a fost un fel de guvern din umbra.

Acum toata lumea din oras se intreaba ce se va intampla fara banii Babbo Monte-lui.

Monte dei Paschi di Siena, ale carei probleme au zguduit politica italiana si a provocat emotii in jurul zonei euro, a confirmat estimarile anterioare de pierderi dintr-o serie de tranzactii secrete si dubioase.

Banca a anuntat saptamana trecuta ca pierderile din trei tranzactii dubioase au fost 730 milioane de euro (aproximativ 985 milioane dolari), doar cu putin mai mare decat o estimare in luna octombrie de o pierdere de 720 de milioane de euro.
Alessandro Profumo, seful bancii, a sugerat ca bancile straine au profitat de banii lui Monte dei Paschi. “in mod evident, mai multe banci de investitii au facut o multime de bani pe Monte dei Paschi”, a spus el. “As spune ca prea multi bani.”

Cum a ajuns banca aici

In Siena, la fel ca in mare parte din Europa, bancile controlate de politicieni au acordat imprumuturi si locuri de munca, in schimbul voturilor, cred analistii.

Problemele bancii au inceput in 2008, cand a achizitionat Antonveneta, o banca mica regionala, de la Santander din Spania. Analistii considera pretul de 9 miliarde de euro (11.9 miliarde dolari), ca extrem de umflat chiar si pentru vremurile de atunci. Banca Monte dei Paschi di Siena a numit Citigroup, Goldman Sachs si Merrill Lynch coordonator al finantarii referitoare la achizitionarea Banca Antonveneta.

Americanii de la JP Morgan au ajutat banca Monte dei Paschi cu o finantare pentru a capitaliza banca in vederea achizitiei Banca Antoveneta – aproximativ 1 miliard de euro.

Potrivit Bancii Centrale a Italiei, managerii de la Monte dei Paschi ascuns anumite caracteristici ale tranzactiei cu JP Morgan. Procurorii ancheteaza tranzactia, ca parte a unei probleme majore ce au dus caderea Monte dei Paschi lui.

Divulgarea fraudelor venita din partea procurorilor italieni, care au declarat ca au ordonat confiscarea de active in valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, in legatura cu o posibila frauda la banca. Nu exista nici o dovada ca JP Morgan a facut ceva ilegal.

In timp ce critica JPMorgan si alte banci de investitii, domnul Profumo, presedintele Monte dei Paschi, a declarat ca a fost responsabilitatea bancii italiene de a pastra secrete actiunile bancii. JPMorgan a refuzat sa comenteze.

Banca centrala a Italiei face in continuare investigatii iar audierile vor continua. Deja exista declaratii ale unor fosti manageri, prin care procurorii au aflat cum s-a ajuns aici: o serie de taxe si date contabile false inscrie in contabilitate, frauda.

Toate dezvaluirile vin dupa ce Banca Italiei a aprobat un ajutor de 3,9 miliarde de euro pentru Banca Monte dei Paschi di Siena, sub forma de imprumut de urgenta.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)