“BNR a redus de trei ori consecutiv dobanda, de la 6,25% la 5,5%, iar Isarescu s-ar fi asteptat ca imediat, ca in America, bancile sa scada si ele dobanzile pe tot lantul, depozite, credite. In acelasi ritm. Dar nu s-a intamplat asa. In trei ani, bancherii au pierdut increderea oamenilor sa ceara un credit, nu numai sa faca un depozit. Ca o banca nu traieste numai din banii luati cu imprumut si plasati in titlurile de stat. In ultimul an si dobanzile la titlurile de stat au scazut, asa ca nu mai e o afacere, nu se mai castiga incat sa se acopere toate cheltuielile, scrie Crisitian Hostiuc in ZF. Asta-i problema care tine reluarea creditarii pe loc. Oamenii, clientii, au prins ura pe banci si nu mai vor sa aiba de a face cu ei. Iar bancherii stiu acest lucru.

…………

In ultimele doua luni, guvernatorul BNR si-a dedicat mult timp in cadrul iesirilor publice pentru a cere bancilor sa reduca dobanzile, ca poate asa reinvie cererea de credite noi, nu numai refinantarile. Dar cum sa-i readuci pe oameni in fata ofiterului de credite? Cum sa recapete incredere cand cei mai buni platnici au fost storsi pe toate partile si pusi sa plateasca pentru altii? De ce ar mai cere si ar lua cineva un credit cand noul imprumut e mai scump si chiar mai greu de obtinut pentru ca nu te incadrezi in noile norme?”

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)