Angajații băncii britanice Barclays Plc au fost surprinși să constate că în ultimele luni sub birourile lor au fost montate unele cutii negre care s-au dovedit a fi dispozitive de monitorizare, denumite OccupEye, care utilizează căldura și senzori de mișcare pentru a înregistra cât timp petrec angajații la posturile lor, informează Bloomberg.

Producătorul acestor senzori, compania Cad-Capture, susține că astfel companiile pot afla identifica stațiilor de lucru neutilizate.

“Senzorii nu monitorizează persoane sau productivitatea lor ci evaluează modelul de utilizare al spațiilor de birouri. Această analiză ne ajută să reducem costurile, de exemplu prin gestionarea consumului de energie sau identificarea unor oportunități pentru a adopta un mediu de lucru flexibil”, a informat banca britanică într-un comunicat.

25Băncile de investiții au început să utilizeze tehnologia pentru a identifica modul în care angajații își petrec timpul. Anterior Barclays a introdus un sistem computerizat care urmărește câștigurile realizate de pe urma fiecărui client, ceea ce le permite șefilor să decidă cât de mult timp ar trebui să aloce traderii, analiștii și personalul din vânzări cu fiecare din clienții lor.

“Am primit asigurări că senzorii nu monitorizează persoane sau performanța lor. Sindicatul va urmări cu atenție această situație pentru a se asigura că senzorii nu sunt utilizați pentru spionarea angajaților sau pentru a măsura productivitatea”, a declarat reprezentantul sindicatului, Dominic Hook.

Investigațiile efectuate de Bloomberg la alte zece bănci cu operațiuni la Londra au descoperit că Lloyds Banking Group Plc utilizează senzori similari. De asemenea, cotidianul Daily Telegraph a fost nevoit să dezinstaleze dispozitive similare în aceeași zi în care au fost instalate, în urma plângerilor venite de la personal și sindicate cu privire la o supraveghere de tip “Big Brother”.

Lloyds, la fel ca și Barclays, încearcă să își reducă suprafața de birouri din Londra, cu obiectivul de a economisi 100 milioane de lire sterline. “Este important să ținem spațiile de birouri sub o analiză permanentă. Deși utilizăm senzori de mișcare în unele locații vrem de asemenea să obținem feedback din partea colegilor cu privire la cea mai bună opțiune”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Lloyds, Ross Keany.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)