Creşterea economică a României ar putea fi de 4% în 2018 şi de 3,8% anul viitor, urmând să atingă în 2020 nivelul de 3,3%, în apropiere de potenţialul său de creştere, a afirmat, joi, Csaba Balint, analist macroeconomic la OTP Bank România, într-o conferinţă de presă.

Previziunile economistului OTP întrevăd o dobanda Robor de 3,1% la final de an

Robor-ul la trei luni ar putea scădea spre finalul anului la 3,1%, dar ar putea crește la 3,5%-3,6% anul viitor și la 4% în 2020, afirmă analistul macroeconomic al OTP Bank România.

”Noi ne așteptăm să vedem corecții, putem să vedem scăderi. Pentru decembrie, având în vedere că statul cheltuiește mai mult, s-ar putea ca Robor-ul la trei luni să scadă chiar și la 3,1%. Deci, pe termen scurt, putem să vedem corecții. Dar așa, în general, dacă ne uităm la ce se întâmplă în SUA, la ce se întâmplă în zona euro, trendul general este de creștere, a declarat Balint.

Întrebat dacă există un risc de recesiune, Csaba Balint a menţionat că acesta este în creştere şi s-ar putea materializa spre finalul anului 2019 sau în 2020. Totuşi, probabilitatea de materializare este destul de redusă, de 20%.

“În legătură cu România, cred că este important să evidenţiem că am luat premiul pentru creştere economică, dar nu mai avem nevoie de astfel de premii. Aş zice că dacă până acum am avut o Dacia Logan sau un Sandero, care se mişcă mai repede, de acum încolo vom avea nevoie mai degrabă de o Dacia Duster, care este mai stabilă. În cazul în care apar dificultăţi, putem trece mai uşor prin ele”, a explicat Csaba Balint, analist macroeconomic la OTP Bank România.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)